KORISNO

Sport za nožne prste

Na taj način treniraju stopala, stječu osjećaj za ravnotežu...

Korisne vježbe kroz igru. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.7.2019

1. Balansiranje na debelom konopcu 

Na pod postavite debeli konopac. Djeca na konopac najprije trebaju stati petom, a zatim cijelim stopalom i ići polako, nogu pred nogu. Manju djecu držite za ruku ili im postavite tanji konopac.

Šta imaju djeca od ove vježbe? Balansiranje podstiče osjećaj za ravnotežu i finoću pokreta. Osim toga, uči ih koordinaciji u hodu te aktivira mišiće noge i stopala.

2. Podizanje lopte

Dijete sjedi na podu ili na jastuku. Pred njim je lopta. Dijete treba obuhvatiti loptu tabanima i nožnim prstima i savijajući noge u koljenima loptu odići s poda i vratiti je na pod. U početku je dozvoljeno oslanjati se rukama o pod, a kasnije ruke trebaju ostati raširene u zraku.

Šta se postiže: Ovom vježbom djeca treniraju tabane, stječu osjećaj za ravnotežu, a ako vježbu izvode često, treniraju i trbušne mišiće.

3. Masiranje stopala

Uzmite "jež-lopticu" i njome masirajte djetetova stopala. Na početku to će ga škakljati, ali dijete će se na to brzo navikavati. Ako to želi, dijete može i samo trljati tabane "ježom".

Šta se postiže ovom vježbom? Masaža stimulira živce i podstiče cirkulaciju krvi. Osim toga, jača tabane.

4. Zgrabi prstima

Stavite na pod neku maramu. Dijete treba stojeći maramu dohvatiti nožnim prstima i podići je. Umjesto marame možete postaviti olovku ili kist. Možete staviti i kliker.

Ovom se vježbom jačaju nožni prsti i cijelo stopalo.

5. Malo na prstima, malo na petama

Hodati na prstima djetetu neće biti teško. Ali, treba najprije malo stajati na petama, zatim lagano spuštati stopala i onda se podići na prste. Ponoviti vježbu što više puta. Zatim na vrhovim prstiju preći s kraja na kraj sobe držeći pritom ruke visoko podignute. Pa se opet spustiti na pete i malim koracima vratiti se na drugi kraj sobe.

Ova vježba nevjerovatno jača stopala i pomaže djeci koja su sklona ravnim tabanima. Uz to, odličan je trening ravnoteže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.