SAVJETI

Kako ne uspavljivati bebu

Davanje hrane ili pića djetetu koje se noću budi zapravo je pozitivno ako je bebi samo mjesec dana. Starija dojenčad rijetko se noću budi zbog takvih potreba

Ne nosajte bebu ako se probudi noću. Ilustracija

"Bebe i mame"

11.7.2019

Roditeljima je teško ostaviti bebu na miru kad plače, pa je često dižu ili čak odnose u vlastiti krevet kako bi lakše zaspala. Međutim, pristupi li se tom problemu drugačije, moguće je spriječiti određene probleme koji se mogu javiti u budućnosti. 

Majke često ostaju s djetetom sve dok ono ne zaspi, kad se dijete noću budi roditelji ga hrane ili nosaju, a često ga i odvode sebi u krevet. Stručnjaci savjetuju da takve metode ipak nisu pozitivne, jer većina njih dovodi do poremećaja spavanja koja se javljaju u predškolskoj dobi.

Davanje hrane ili pića djetetu koje se noću budi zapravo je pozitivno ako je beba stara mjesec. Starija dojenčad rijetko se noću budi zbog takvih potreba.

Ipak, bebe ne treba ostaviti ni da beskonačno plaču. Dovoljno je kad se beba probudi da majka ili otac s njom provedu nekoliko minuta umirujući ih te da ih nakon toga ostave same.

Vrlo je pozitivno za razvoj djeteta da ono razvije sposobnost tješenja samog sebe i da nauči zaspati samo. Djeca koja u predškolskoj dobi nemaju poremećaj spavanja, kasnije imaju puno manje zdravstvenih problema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.