RAST I RAZVOJ

Više od polovine djece ne dobija potrebne količine vitamina D

Istraživači nude nove dokaze o snažnoj povezanosti između nedovoljne količine vitamina D i nekih oboljenja, kao što je dijabetes tipa 1 kod djece

Bebama svakog dana davati vitamin D. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.7.2019

Više od polovine djece ne dobija potrebne količine vitamina D, koji pomaže organizmu da apsorbira kalcij, mineral izuzetno bitan za pravilan rast i razvoj kosti.  

Istraživači nude nove dokaze o snažnoj povezanosti između nedovoljne količine vitamina D i nekih oboljenja, kao što je dijabetes tipa 1 kod djece.

Šta se to dešava

Uobičajeno, vitamin D apsorbiramo izlaganjem sunčevim zrakama. Međutim, zaštitne kreme koje (potpuno opravdano!) nanosimo na kožu, u potpunosti blokiraju UVB zrake koje tijelo pretvara u vitamin D, tvrdi dr. James Dowd, profesor Univerziteta u Mičigenu.

Zato potrebne količine ovog vitamina treba unositi putem hrane. Mlijeko, neke cerealije i jogurti sadrže vitamin D, ali nerijetko u nedovoljnim količinama. Konačno, i majčino mlijeko sadrži malu koncentraciju ovog vitamina, što bebe koje se hrane isključivo na ovaj način, izlaže posebnom riziku.

 Postoji rješenje

Neki eksperti su pristalice prakse koja podrazumijeva da se bebe starije od šest mjeseci izlažu djelovanju sunčevih zraka 10do 15 minuta tri puta sedmično, naravno, uz zaštitnu kremu, izuzev u zimskom periodu kada nema dovoljno UVB zraka.

Međutim, ovo rješenje ne podržava veliki broj ljekara i roditelja, s obzirom na mogući rizik od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Pedijatri zbog toga nude drugo rješenje i predlažu da se bebama svakog dana daje dodatak vitamina D i to pogotovo:

- Bebama čija se ishrana zasniva potpuno ili djelomično na dojenju;

- Bebama koje se hrane na bocu;

- Starijoj djeci koja ne dobijaju dovoljne količine ovog vitamina kroz hranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.