RAST I RAZVOJ Većina roditelja je zabrinuta

Sedam zabluda o prvim koracima djeteta

Neko će dijete to učiniti oko svog prvog rođendana, neko mjesec ili dva ranije ili mjesec ili dva kasnije

"Bebe i mame"

Bebin prvi veliki korak je veliki događaj u svakoj porodici

Foto: Ilustracija


Bebin prvi veliki korak je veliki događaj u svakoj porodici, a neki roditelji ga doživljavaju poput onog Armstrongovog na Mjesecu! Neko će dijete to učiniti oko svog prvog rođendana, neko mjesec ili dva ranije ili mjesec ili dva kasnije.  

Uglavnom, tu postoji ogromna razlika među djecom. Ipak, većina roditelja zabrinuta je kada dijete kasni ili ima probema u pojavi tog ogromnog preokreta u životu.

Jer, nije mala stvar stati na vlastite noge i krenuti u veliko istraživanje koje se zove život. Ali, i ova faza u razvoju djeteta puna je brojnih zabluda. Pokušat ćemo vam iznijeti neke istine i pomoći vam da se previše ne opterećujete. Evo najčešćih zabluda:

1. Za prve korake i hodanje najbitniji su mišići nogu - Istina je, međutim, da hodanje uključuje nekoliko grupa mišića. Naravno da su te male, snažne noge bitne, ali ništa od prvih koraka bez mišića leđa, vrata i ruku.

Stomačni mišići imaju ključnu ulogu u držanju i razvoju i pripremi novorođenčeta za sjedenje, stajanje i hodanje. Svi su ti mišići uvezani i pomažu tom malom biću da se podigne i vidi mnogo bolje šta se dešava okolo.

Beba ima prirodnu želju da dohvati predmete oko sebe, naginje se naprijed ili nazad i naravno trbušni mišići su u tom smislu najbitniji. Mišići nogu su zaista vrlo bitni, ali nisu potrebne neke posebne vježbe za njihov razvoj. Sve se to na vrijeme posloži i vaša beba ustaje na noge.

2. Sa prvim koracima morate dobro otvoriti oči i stalno nadzirati dijete - To nije tačno, jer morate početi mnogo ranije. Počnite čim vaše dijete krene s prvim pokretima, savjetuje dr. Joseph Gigante, profesor pedijatrije u bolnici za djecu "Vanderbilt" u Nešvilu.

Nikada ne možete biti sigurni koji su dometi tog malog bića kada počne puzati, prevrtati se, penjati. Neka djeca su više, a neka manje radoznala. Nikada se nemojte oslanjati na iskustvo sa jednim djetetom, svako je dijete jedan svijet za sebe, stoga opreza nikad dosta.

Prije nego što beba počne istraživati, što se najčešće dešava kada navrši šest mjeseci, pokušajte se spustiti na nivo djeteta i gledati svoj dom očima bebe. Mali, sitni predmeti moraju biti van domašaja djeteta. Sve oštre rubove i ivice zaštitite, vodite računa o mjestu gdje se nalaze komadi namještaja, kao što su police za knjige koje vaš mali radoznalac može povući na sebe.

3. Hodalica je od velike pomoći - Istina je upravo suprotno - hodalica može uzrokovati kašnjenje u prvim koracima. Hodalice mogu ojačati donje mišiće nogu, ali ne i mišiće kukova. Ova pomagala imaju još jedan nedostatak, dijete u hodalici se lako može prevrnuti čim naiđe na najmanju prepreku.

Zato budite posebno pažljivi, a neki eksperti čak preporučuju da se hodalice uopće ne koriste. Ne zaboravite da postoje igračke koje djecu podstiču na hodanje, kao što su konjići. Ipak, najbolja je vježba nevješt korak koji vaša beba napravi od stola do kauča i od kauča do stolice. To je nešto što je istinski potiče na hodanje.

4. Svaka beba mora propuzati prije nego što prohoda - To nije tačno, jer neke bebe uopće ne pužu. Mada većina beba propuže u periodu između sedam i deset mjeseci, podosta je i onih koje prohodaju pa tek onda isprobaju vještine puzanja.

I kada propuže, većina beba to radi na prilično smiješan način. Njihovi mišići ruku brže očvrsnu od mišića nogu, pa se nerijetko dešava da pužu unazad, ili da prve vještine puzanja pokazuju pužući na leđima, a ne na stomaku.

5. Najteže je naučiti bebe da stoje - Istina je da je za bebu najteže kako se vratiti u sjedeći položaj. Možete joj pomoći tako da je tokom dana držite za ručice i naučite je kako da savije koljena i da se lagano spusti u sjedeći položaj. Bebe brzo uče, ali neka vas ne brine ako se padovi ponavljaju i po nekoliko puta na dan, to je samo djelić učenja velikog umijeća hodanja.

6. Obuvanje cipelica pomaže bebi da nauči hodati - To nije tačno. Najbolje je da beba pravi svoje prve korake bosa. Cipelice otežavaju savijanje stopala, što tom malom nesigurnom biću samo dodatno otežava održavanje ravnoteže i koordinaciju pokreta. Uz to, ove male novopečene hodalice svojim golim stopalima lakše grabe po podu.

Naravno, kada je hladno i kada su izvan kuće, moraju imati cipelice, ali kada ste u kući mnogo je bolje da su bose. Prvi par odgovarajućih cipelica je bitan, a mi vam predlažemo da u odabiru tog pravog para obujete bebi cipelice bez vezanja, da je pustite da stoji tako da se cijelom težinom osloni na stopala.

7. Ako beba hoda na vrhovima prstiju, to je siguran znak da nešto nije uredu - Činjenica je da većina djece pravi svoje prve korake upravo na taj način. To nije neuobičajeno niti nenormalno, baš kao što nije ni početno geganje. Većina djece se oslobodi ovih početnih navika do treće godine.

Međutim, ukoliko beba uporno nastavlja hodati na prstima, konsultirajrte se s pedijatrom, jer se u tom slučaju može raditi o nekoj anomaliji. Inače, nema razloga za zabrinutost. Vaša beba će ubrzo imati savršen hod.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na