RAST I RAZVOJ

Kako čitanje može doprinijeti razvoju mozga vaše djece

Možda ste se vi i zasitili jedne te iste priče koju dijete voli slušati, ali postoje razlozi zbog kojih djeca žele čuti neku priču ponovo

Istaknite slike, oblike, boje i brojeve stranica. Ilustracija

"Bebe i mame"

2.8.2019

Roditelji znaju da je čitanje djeci izvanredan oblik učenja. Čitanje, osim što omogućava učenje, istovremeno podstiče specifične funkcije mozga koje su osnova kasnijem učenju u životu djeteta.  

Odredite mjesto na kojem ćete djetetu najčešće čitati, mjesto gdje ćete se oboje osjećati sigurno i prijatno. Smjestite se na omiljenom kauču, okruženi igračkama i pokriveni omiljenom dekicom. Ovim podstičete višesenzorni razvoj mozga.

Kada se dijete osjeća sigurno i prijatno, sva čula su stimulirana. Upravo zbog toga, dijete će povezati čitanje s nečim što je prijatno, čega će se rado sjećati i čemu će se rado vraćati.

Obezbijedite djetetu osjećaj sigurnosti tako što ćete ga staviti u krilo ili ga smjestiti bliže sebi. Tako smanjujete izlučivanje kortizola u mozak. Kortizol je hormon koji djeluje poput odbrambenog mehanizma kada su ljudi uplašeni ili se osjećaju nesigurno.

- Pokazujte emocije - Koristite različite glasove i različite zvukove pri čitanju. Kad čitate naglas, dramatizirajte likove. Tako podstičete slušnu percepciju. Kada je dijete u prilici da sluša različite zvuke, ne samo da time priča postaje zabavnija, nego kod djeteta podstiče razvoj vještina kritičkog slušanja.

- Pokazujte šta čitate - Dok čitate naglas, prelazite rukom ispod riječi, podcrtajte prstom naslov, autora i glavne riječi u priči. Slijedite li riječi prstom, usmjeravate i djetetovo oko da prati tekst.

- Čitajte iste slikovnice - Možda ste se vi i zasitili jedne te iste priče koju dijete voli slušati, ali postoje razlozi zbog kojih djeca žele čuti neku priču ponovo. Kada dijete čuje ili čita priču ponovo, ono uči predviđati ishod na osnovu prethodnog iskustva i prepoznavanja poznatih rečenica. Osim toga, ovo doprinosi razvijanju memorije, jer čitanje iste priče ponovo pomaže djeci da razviju vještinu pamćenja.

- Način govora - Govorite normalno, ali naglašavajte riječi što tačnije i jasnije. Dijete pažljivo sluša i tako uči govoriti. To je proces u kojem pomažete djetetu da svoje misli pretoči u riječi i istovremeno nauči osnovna pravila korištenja jezika.

- Važni detalji - Istaknite slike, oblike, boje i brojeve stranica naglašavajući ih dok čitate. Tako podstičete razvoj vizuelne percepcije.

- Upoređujte - Podstičite upoređivanje dok čitate, naprimjer, možete pitati dijete: "Koji je pas veći?" ili unositi elemente stvarnog života: "Ti imaš crnu kosu, koju boju kose ima Pepeljuga?" Upoređivanjem i uočavanjem različitosti djetetu pomažete da prepozna odnose među stvarima, kao i različitosti i sličnosti.

- Prepričavajte - Nakon što pročitate priču, pitajte dijete šta se dogodilo na početku i na kraju priče, koji su glavni likovi i šta im se dogodilo. Ovo može biti težak zadatak, ali ubrzo ćete primijetiti kako je dijete naučilo obrađivati informacije u višim kategorijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.