SAVJETI

Koji su prvi obroci s kojima se dijete susreće nakon mlijeka

Za optimalan rast i razvoj djece neophodni su vitamini i minerali, a svakodnevno konzumiranje voća i sokova može zadovoljiti potrebe mladog organizma

Neophodni su vitamini i minerali. Ilustracija

"Bebe i mame"

4.8.2019

Voćni sokovi su, uz prilagođene čajeve, prvi obroci s kojima se dijete susreće nakon mlijeka. Za bebe, oni su prelazna faza u prehrambenom smislu. Nakon višemjesečnog slatkog, ali neutralnog mliječnog obroka, beba široki svijet okusa upoznaje putem sokova.  

Voćni sokovi, koje dijelimo na kašaste i bistre, jako su varljivi, prijatni i nutritivno bogati. Tradicionalno zauzimaju važno mjesto u ishrani djece. Energijom koju sadrže dobro dopunjuju dnevne obroke.

Za optimalan rast i razvoj djece neophodni su vitamini i minerali, a svakodnevno konzumiranje voća i sokova može zadovoljiti potrebe mladog organizma.

Vitamini i minerali

Dvije trećine ukupne količine vitamina C dolazi od voća. Mineral kalij u kombinaciji s natrijem učestvuje u kontrakciji i istezanju mišića, uspostavljanju vodene ravnoteže između ćelija i prijenosu nervnih impulsa.

Voće je također bogato vitaminima B grupe, vitaminom A (naročito žuto voće). Energija dolazi od jednostavnog šećera fruktoze, dok je voće (osim koštunjavog) prirodno siromašno mastima.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije su dvije do četiri porcije voća dnevno. Upravo upotrebom sokova, ovaj savjet može biti poštovan tokom cijele godine. Sok je dobar izbor za djecu koja teško uključuju voće u ishranu ili su usmjerena na nekoliko vrsta voća.

 Vrijednost sokova

Među najpopularnije sokove ubrajaju se sokovi od južnog voća, koji imaju veliku nutritivnu vrijednost.

- Sok od narandže sadrži vitamine B grupe, koji su potrebni za izgradnju proteina i crvenih krvnih zrnaca, zatim vitamin A i 120 miligrama vitamina C. On je izvrstan izvor kalija, kalcija, magnezija, zatim fosfora, cinka i selena.

- Sok od jabuke je prijatnog ukusa za većinu ljudi, izuzetno osvježava i dobro se slaže s drugim voćnim sokovima.

- Sok od kruške prijatnog je ukusa i jedan od najčešće prihvaćenih kod djece.

- Sok od breskve vrlo je bogat vitaminom A, sadrži vitamine grupe B, vitamin C i veliki broj minerala.

- Sok od višnje pravi je "rudnik" vitamina A. Najkorisniji je ljetni sok, čuva kožu od štetnih posljedica sunčevih zraka, kao i većina drugih voćnih sokova izvor je kalcija, bakra, željeza, cinka, fosfora, magnezija i kalija.

- Sok od grožđa spada u grupu energetski najsnažnijih sokova. Među sokovima se ističe velikom količinom selena. 

Kako izabrati 

U vrijeme privikavanja na sokove, maloj djeci ponudite sokove od samo jedne vrste voća. Privikavanje počnite s nekoliko kašičica soka. Prilikom prvih unosa pojedinih sokova u dječiji organizam potrebno je započeti s manjim količinama ne samo zbog prirodnog prilagođavanja već i zbog mogućnosti pojave alergija.

Sokove možete razrijediti dodavanjem vode koja je prethodno prokuhana i ohlađena. Kod veće djece u razvoju miješani sokovi su dobar izbor, jer se izbjegava monotonija ukusa, a moguće je prilagođenje želji djeteta iz sezone u sezonu, kako se voće smjenjuje.

VAŽNO

- Sok mora biti svježe pripremljen ili iz originalnog pakiranja, otvorenog neposredno prije konzumiranja;

- Uvijek djeci dajite 100-postotni voćni sok;

- Voće i sokove od voća u ishranu beba ili male djece uvodite uz konsultaciju s liječnikom;

- Nikada ne šećerite sokove koje pripremate kod kuće;

- Budite umjereni, jer prevelika količina soka vodi u gojaznost, razvija karijes, dovodi do dijareje i drugih gastro problema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.