AKTIVNOSTI

Masaža, pjesmice, vježbe - podstaknite razvoj bebinog mozga

Dok je presvlačite ili nosite, pričajte joj. Pričajte šta radite. Tako će dijete prije progovoriti

Ponavljajte svojoj bebi da je volite. Ilustracija

Bebe i mame

20.8.2019

Dogodio se i taj veliki trenutak - donijeli ste bebu kući i pokušavate smisliti način na koji možete ojačati vezu s njom, uz istovremeno stimuliranje razvoja njenog mozga. Pokušajte sa nekim od ovih aktivnosti koje možete primjenjivati dok beba ne navrši šest mjeseci: 

1. Masirajte bebu na način koji će je opustiti.

2. Radite nenaporne vježbe. Polagano ispravite bebine ruke i noge. Na samom početku nemojte skroz ispravljati ni ruke ni noge, jer to za bebu može biti bolno. Radite to nježno i pažljivo i u tome ćete uživati oboje.

3. Dok je presvlačite ili nosite, pričajte joj. Pričajte šta radite. Tako će dijete prije progovoriti.

4. Veliki broj roditelja priča pomalo naglašenijim, piskavim tonom kada se obraća bebi. Ovo se pokazalo dosta učinkovitim u stimuliranju razvoja mozga i jezičkih vještina.

5. Pjevajte joj. Ponavljanjem iste pjesmice beba usvaja nove tonove, nove zvuke, što je veoma bitno za razvoj.

6. Listajte joj jednostavne slikovnice. Neka to budu slikovnice veselih boja sa malo slika na stranici, kako se beba ne bi zbunila.

7. Igrajte se skrivalica sa svojom bebom, što će je naučiti da čak i kada vas ne vidi, to ne znači da vi niste tu. Tako zapravo vaša beba uči prve lekcije iz povjerenja, što je izuzetno značajno u kompletnom razvoju.

8. Imitirajte izraz na licu i zvuke kojima se obično oglašavaju bebe. Tako će naučiti da i sama može utjecati na svoje okruženje.

9. Mijenjajte položaj svoje bebe svakih pola sata kada je budna. Stavite je na koljena, okrenite je na stranu, na leđa, uglavnom neka ne bude predugo u istom položaju. Tako će joj sve biti interesantnije i svakako će biti mirnija.

10. Izvježbajte bebin sluh tako što ćete uzeti zvečku i lupati sa jedne pa sa druge strane. Vidjet ćete da će se beba fokusirati na pravac dolaska zvuka zvečke.

11. Neka beba dodirne što više različitih predmeta. Naravno, to nikako ne smiju biti grubi predmeti na koje bi se beba mogla ozlijediti.

12. Kada beba leži okačite igračke iznad nje, jer će tako beba naučiti da se fokusira na predmete oko sebe i da je to zabavi, makar i nakratko.

13. Bebe vole da ih držite na koljenima, a neke posebno uživaju kada ih stavite potrbuške na svoje krilo. Na taj se način beba uči nekim novim pokretima.

14. Dajte bebi nekoliko igračaka da ih istraži svojim ustima. Beba će svaku novu igračku zasigurno gurnuti u usta. Najbolje je da tokom dana bebi date nekoliko različitih igračaka.

15. Pjevanje pjesmica popraćeno pljeskom rukama je posebno zanimljivo za bebe.

16. Kada ste u prirodi, pokažite bebi male životinje na koje nailazite, izgovarajući njihova imena i oponašajući ih. Bebe će ponekad naučiti oponašati životinje prije nego što budu u stanju izgovoriti njihova imena.

17. Ponekad je i bebama "svega dosta". Zato u toku dana i njima treba kratki predah i zatišje. Zamračite sobu, sjedite u svoju stolicu za ljuljanje i nježno joj pjevušite. Tako ćete naučiti tehnike opuštanja i za sebe i za svoju bebu.

18. Obavezno izvedite bebu u šetnju, udahnut će svježi zrak, ali će doživjeti i nešto potpuno novo, susret sa nepoznatim okruženjem.

19. Čitajte bebi pjesmice koje se rimuju, jer i to ima pozitivan učinak na bebu.

20. Ponavljajte svojoj bebi da je volite, vrlo će brzo doći vrijeme kada će ona naučiti šta to znači i kada će vam moći uzvratiti ljubav.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.