PORODICA

Za djecu morate imati vremena

Spremate djecu za spavanje i dok gasite svjetlo u njihovoj sobi, shvatite da u vašem danu nije baš bilo vremena za druženje i igru s najdražima

Pohvalite dijete kad god uradi nešto dobro. Ilustracija

Bebe i mame

26.8.2019

Vraćate se kući poslije napornog radnog dana. Usput ćete "pokupiti" djecu iz vrtića, škole. Dolazak u kuću samo je nastavak burnog dana, ručak, peglanje, pranje ...  

Pod teretom tih silnih obaveza djecu niste uspjeli ni pomaziti. Nervozni ste u stalnoj trci da stignete sve. Odjednom se suočite sa istinom da je ovaj dan nepovratno iza vas, dan u kojem djeci niste priuštili ono što im najviše treba - vaša nježnost, trenutak posvećen samo njima.

Shvatite da nešto morate mijenjati, ali pitanje je kako? Dajemo vam nekoliko sugestija koje bi mogle pomoći:

1. Napravite jednu vrstu porodičnog kalendara. Uvrstite u njega sve moguće obaveze - termine za fudbal, rođendanske zabave, odlaske zubaru, posjete prijateljima i svoje radne obaveze. Tako ćete se mnogo lakše organizirati i pronaći one "čarobne rupice" za vrijeme koje možete provesti zajedno.

2. Pohvalite dijete kad god uradi nešto dobro. Većina roditelja mora priznati da provodi previše vremena kritizirajući djecu. Ponekad kao da čekamo priliku da ih kritiziramo i da na njima ispraznimo eventualnu nervozu, stres i nezadovoljstvo.

Vikat ćemo na dijete zbog nereda u sobi, zbog nečega što je zaboravilo uraditi. Umjesto toga pokušajte uloviti neki pozitivan gest svog djeteta. Hvalite ga punim ustima kada je dobro.

3. Iskoristite prednosti zajedničkog vremena, kao naprimjer tokom vožnje u automobilu. Podstičite dijete na razgovor, jer i to je izvanredan način gradnje dobrih odnosa između roditelja i djece.

4. Pokušajte osmisliti neke zabavne i kreativne aktivnosti u kojima možete zajednički uživati. Pokušajte otići na neke lokalne zabavne i sportske događaje, posjetite novu muzejsku izložbu.

5. Dakle, u današnje vrijeme u kojem svi prebrzo živimo, jednostavno isplanirajte vrijeme za druženje s djecom baš kao što planirate poslovne sastanke. Može nam svima ovo zazvučati pomalo čudno i neuobičajeno, ali pokušajte i uvjerit ćete se da ima efekta. Osjećat ćete se mnogo bolje i ispunjenije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.