RAZVOJ

Crvenilo, grčevi, osip: Neugodni pratioci bebinih prvih mjeseci

Nemojte odmah paničiti, određene promjene su samo neugodni pratioci najranijeg djetinjstva i većinu možete sami riješiti

Dio glave gdje je tjemenjača treba prije kupanja namazati uljem za bebe. Ilustracija

Bebe i mame

28.8.2019

Realno je očekivati da će vas beba nekada i neprijatno iznenaditi. Ali, nemojte odmah paničiti, jer postoje određene promjene koje su samo neugodni pratioci najranijeg djetinjstva i većinu možete sami riješiti.  


Promjene na koži

Nekoliko blagih vrsta osipa javljaju se prvih mjeseci životadjeteta. Najčešći su: 

- Sitne i sjajne bijele bubuljice koje nisu okružene crvenilom. One ne zahtijevaju liječenje, već samo redovno kupanje, jer vremenom iščeznu same od sebe.

- Grupice malih crvenih mrlja na obrazima. Ne treba ih liječiti, same nestanu.

- Ojed, koji se javlja kod djece osjetljive kože ili kao posljedica nedovoljne higijene kože. Kod ojeda može nastupiti crvenilo, pa i ljuštenje površinskog dijela kože. Ojed se može spriječiti redovnim pranjem, kupanjem, presvlačenjem i njegom kože.

- Gnojni mjehurići mogu se pojaviti prvih dana po izlasku iz porodilišta. To je znak infekcije i trebate otići liječniku.

Vlaženje pupka


Često se događa da pupčana rana vlaži ili krvari. U tom slučaju otiđite liječniku. 

Tjemenjača

Nekad se na tjemenu stvaraju naslage, najčešće zbog nedovoljnog pranja kose ili zbog nekorištenja četke ili češlja. Ako je tjemenjača već stvorena, taj dio glave treba prije kupanja namazati uljem za bebe, staviti kapicu i sačekati pola sata. Nakon toga okupajte dijete, dobro prosušite te uz blago trljanje pelenom iščešljajte. Ako se tjemenjača odmah ne skine, postupak ponovite nekoliko puta.

Gljivične infekcije

Beba može dobiti gljivičnu infekciju usta Candidom albicans koja izgleda kao da su se krpice mlijeka zalijepile za sluznizu. Ako se uklone nasilno, sluznica će biti crvena, a beba će osjećati bol pri gutanju. Posavjetujte se s liječnikom kako ćete ukloniti gljivice.

Grčevi

Novorođenče koje halapljivo sisa, pored mlijeka, proguta i mnogo vazduha. Dio tog zraka prođe u crijeva, zbog čega mogu nastati bolovi u stomaku, koje dijete izražava plačem. Zato uvijek nakon podoja dijete treba uspraviti na majčine grudi da izbaci vazduh iz želuca (da podrigne).

Bljuckanje

Ako beba ne podrigne onda će bljuckati, odnosno izbaciti progutani vazduh. Ova pojava vas ne treba zabrinjavati. Međutim, ako dijete povraća nakon svakog obroka, ne napreduje ili gubi u težini, ili povraća u mlazu, obavezno otiđite pedijatru.

Stolica

Novorođenče obično ima više stolica tokom dana i one su zlatno-žute boje. Neka novorođenčad, prvenstveno na prirodnoj ishrani, imaju stolicu nakon svakog obroka. Ako ne gube u težini, na ovo ne treba obraćati pažnju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.