PRIRODNA VJEŽBA Dio normalnog razvoja

Ako dijete dugo puže, lakše će prohodati

To je priprema za hodanje, prirodna vježba za jačanje mišića

Bebe i mame
29.08.2019 21:00

Dok puže, dijete uči fokusirati predmete koje želi dohvatiti

Foto: Ilustracija

Puzanje je dio normalnog razvoja djeteta i svojevrsna prirodna vježba kojom će dijete ojačati mišiće i tako se pripremiti za prve korake.  

Ali, kao i o mnogim ostalim stvarima kada govorimo o maloj djeci i o puzanju ima nekoliko mitova. Zato, ako se vaše dijete obožava kretati na četiri noge, saznajte činjenice o puzanju.

1. Dijete koje dugo puže neće imati problema s hodanjem, jer je njegovo tijelo izvježbano višemjesečnim puzanjem. Takva djeca kad se jednom počnu dizati, brže prohodaju i manje padaju.

2. Samo dva posto djece pokušava puzati na potpuno neobičan način, i to na leđima, odgurujući se preko glave prema naprijed ili izvijajući se poput zmijice.

3. Dok puže, dijete uči fokusirati predmete koje želi dohvatiti. Na taj način vježba čulo vida, finu motoriku i koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za kognitivni napredak i razvoj govora.

4. Sve dok dijete ne prohoda, ne morate misliti na kupovinu cipelica. Vašem malenom puzigaći nisu potrebne, dovoljno je obuti mu čarapice i pantalonice da ne bi povrijedilo koljena.

Komentari

NA VRH