RAST & RAZVOJ

Kako sačuvati dječije samopouzdanje

Roditelji ponekad trebaju zastati i na trenutak razmisliti šta će reći, jer naoko bezazlene fraze mogu uništiti djetetovo samopouzdanje

Vrlo je bitno katkad najprije zastati. Ilustracija

Bebe i mame

11.9.2019

Mnoga djeca za odrastanja slušaju slične ili iste stvari od roditelja, tvrde psiholozi. Kao jednu od djeci najtežih navode popularnu frazu: "Zato što sam ja roditelj, i ja tako kažem!".  

Ta izjava djetetu daje do znanja da njegova razmišljanja, osjećaji, argumenti i stavovi uopće nisu važni. Ona automatski "otpisuje" dijete i njegove ideje. I tu je kraj rasprave. Reagirate li tako, postići ćete da se dijete osjeća loše, prestane razgovarati s vama i počne graditi temelje za pobunu.

Roditelji ne moraju biti apsolutno besprijekorni odgajatelji da bi djeca odrasla u odgovorne, brižne i pouzdane mlade ljude. Ali, vrlo je bitno katkad najprije zastati i razmisliti pa tek onda izgovoriti riječi koje bi mogle uznemiriti dijete, preporučuju stručnjaci.

Koliko god to roditeljima bilo teško zbog nedostatka vremena, izbjegavajte fraze poput ovih koje slijede.

- "Nikad ništa od tebe" ili "Da si barem sličniji bratu" govore djetetu da se roditeljima ne sviđa te u njemu izazivaju osjećaje beskorisnosti, beznađa, odbačenosti, revolta i depresije.

- Diktatorska izjava "Zato što sam ja tako rekao" najčešće rezultira dječijom pobunom i otporom, a čak i ako odmah popuste, djeca sigurno neće zaboraviti protutužbe.

- „Imaš vremena dok ne izbrojim do tri". Zaplašivanje i naređenja nisu najbolji način odgajanja djeteta. Mnogo je bolje pokušati strpljivim argumentiranim razgovorom.

- „Dolazi ili ću ja doći po tebe". Autoritativno i ljutito iznošenje zahtjeva raspirit će djetetovo buntovno raspoloženje.

- „Bezobrazna si". Ovakva reakcija ranjava dječije samopouzdanje, izaziva jad, ljutnju i zatvaranje u sebe. Zato radije sagledajte situaciju iz drugoga ugla.

- "Rekla sam ti da će biti tako". Ove riječi mogu u trenutku narušiti dječije samopouzdanje. Ponavljaju li se često, mogu ostaviti trajne posljedice. Ono što je dijete počelo samostalno, nakon njih pretvara se u neuspjeh i nesposobnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.