SVAKODNEVNICA

Šest pravila za dobar san djeteta

Od samog početka uvedite prepoznatljivu svakodnevnu rutinu koja podrazumijeva redovne termine spavanja, ustaljivanje navika i vremena spavanja

Uzdržite se od provjeravanja bebe svaki put kada se ona pomjeri. Ilustracija

Bebe i mame

17.10.2019

Dobar san ključan je za rast svake bebe. Ali, ukoliko su suhe, site i ukoliko im nije ni  vruće, ni hladno, spavat će čvrstim snom i budite uvjereni da će nakon buđenja biti  spremne istraživati svijet oko sebe koliko god je to moguće!  

Dok spava, bebin stomačić kontrahira se i do osam centimetara. Zbog toga je važno da se pelena koju beba nosi prirodno prilagođava njenim pokretima. 

Šta možete uraditi kako biste osigurali da beba spava mirno i da bude suha tokom svake noći? Eksperti pružaju nekoliko savjeta i trikova za dobar san vaše bebe... 

1. Od samog početka uvedite prepoznatljivu svakodnevnu rutinu koja podrazumijeva  redovne termine spavanja, ustaljivanje navika i vremena spavanja.  

2. Drugačijim ponašanjem naučite vašu bebu da razlikuje dan od noći: tokom dana, dok hranite bebu, pričajte joj, a tokom noć budite tiši u obraćanju i koristite prigušeno svjetlo. 

3. Kada beba napuni šest mjeseci, možete početi stvarati sljedeće rutine - kupanje- hranjenje-priča-krevet, tako da ona zna šta može očekivati i veća je šansa da će se uspavati.  

4. Mekana igračka često pruža utjehu i odličan je rekvizit za uspavljivanje. 

5. Kako biste znali da je bebi udobno, obucite je u fleksibilnu i udobnu odjeću i pelenu koja joj dobro pristaje da biste izbjegli praznine ili curenje. 

6. Uzdržite se od provjeravanja bebe svaki put kada se ona pomjeri ili uskomeša tokom noći - malo plača je normalno. Beba mora naučiti kako će ponovo uspostaviti san.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.