SAVJETI Zdravo dijete

Hrana može blokirati uske dišne puteve djece, evo kako

Hrenovke, kokice, bomboni i žvakaće gume ukusne su poslastice za osobe svih dobi, no za djecu mlađu od tri godine predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja

Bebe i mame
01.11.2019 11:42

Naučite zahvat prve pomoći

Foto: Ilustracija

Hrenovke, kokice, bomboni i žvakaće gume ukusne su poslastice za osobe svih dobi, no za djecu mlađu od tri godine predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja. Ta je hrana otprilike širine dječijih dišnih puteva i može izazvati blokadu koja može biti fatalna, ukoliko dijete ne može disati.

Gušenje hranom, novčićima ili sitnim dijelovim igračaka česti je uzrok smrti kod zdrave djece mlađe od tri godine. Američka udruga pedijatara predložila je da i proizvođači hrane na pakiranjima upisuju upozorenje da sitna hrana može izazvati gušenje kod malenih, kao što tu obavezu imaju proizvođači igračaka. Isto tako, hrana bi trebala biti dizajnirana na način da se žvaće, a ne guta u cijelim komadima.

Od ostalih preventivnih mjera tu je svakako i savjetovanje roditelja. Djeca su pod povećanim rizikom od gušenja zbog nekoliko faktora: 

1. Malena djeca vole stavljati svašta u usta, čak i ako se ne radi o hrani.

2. Čak i ako jedu hranu koja im je dana, njihova sposobnost žvakanja i gutanja slabije je koordinirana nego kod odraslih.

3. Dišni putevi kod malenih su uži i nemaju mogućnost snažno kašljati kako bi strani objekt izbacili iz dišnih puteva.

Neki roditelji djeci mlađoj od tri godine u potpunosti zabranjuju jedenje sitnih bombona, žvakanje žvakaća ili jedenje grickalica. Isto tako, hrenovke, mrkvu i grožđe te slične namirnice režu im na komadiće veličine graška, za svaki slučaj.

Osim navedenih, postoje još neki savjeti roditeljima kojih bi se trebalo pridržavati:

- Naučite djecu da jedu samo za stolom, odnosno da ne trče naokolo s hranom u ustima;

- Dobro pregledajte igračke, jer se ponekad neki dio veće igračke (npr. plastične oči na lutki ili kotačić na kamionu) odvoje i djeca bi ih mogla staviti u usta tokom igre;

- Izbjegavajte hranu kao što su kikiriki, žvakaće, kruti bomboni i grickalice;

- Žilave namirnice poput hrenovki, grožđa ili mrkvice nasjeckajte na jako sitne komadiće;

- Naučite zahvat prve pomoći kako biste u slučaju gušenja mogli djetetu pomoći.

Komentari

NA VRH