PREHRANA DJECE Smanjite porcije, ne skrivajte slatkiše

Mali trikovi za dobar apetit

Djecu s novom hranom treba upoznati dok je kupujete ili pripremate

Bebe i mame
14.11.2019 10:05

Dijete će tražiti hranu čim ogladni

Foto: Ilustracija

Ukoliko ne znate kako da svog mališana ubijedite da pojede ono što mu stavite na tanjur, poslušajte savjete Lusi Tomas (Lucy Thomas), koja se specijalizirala za predstavljanje zdrave hrane djeci. Ona kaže da je kasno početi trikovima ako je hrana već na tanjiru. 

- Djecu s novom hranom treba upoznati dok je kupujete ili pripremate. Prije večere pitajte dijete mališana da li mu se jede grašak ili pire krompir, a zatim ga pohvalite za dobar izbor. Kasnije ga podsjetite šta imate za večeru. Tako ćete ga uključiti u odlučivanje, a ono će, s obzirom na to da je sam odabrao šta želi večerati, rado to i pojesti.

- Vrlo je važno da vi sjedite s djetetom dok ono jede. Poželjno bi bilo da i vi jedete, a ako ne možete, obavezno mu pravite društvo.

- Djeca odbijaju jesti jer je to jedna od rijetkih stvari koje mogu kontrolirati. Odbije li da jede, dopustite mu da ode od stola, ali ne dajte mu desert. Dijete će tražiti hranu čim ogladni, ali tada mu ne dajte grickalice, nego obrok.

- Ne skrivajte slatkiše. U želji da im djeca jedu zdravo, mnogi roditelji skloni su skrivanju slatkiša i kolača. Ali, ono što im oduzimate, to će vjerovatno najviše željeti. Nema razloga da djeca izbjegavaju slatko, ali neka ono bude pripremljeno na zdrav način, bez mnogo šećera.

- Ne prijetite djetetu da neće dobiti desert ako ne pojede glavno jelo, jer će ono tada glavno jelo smatrati nečim lošim, a desert nečim dobrim što se daje za nagradu. Bolje je da djeci govorite da će od povrća postati jaki i veliki.

- Djecu odbija "brdo" hrane na tanjiru. Smanjite porcije, neka vam dječija ruka bude vodič za količinu svake vrste hrane koju poslužujete.

- Ne naređujete im da moraju pojesti sve s tanjira jer će im to vjerovatno  povećati odbojnost prema hrani. Pokušajte pristupiti na zabavan način ili lijepo aranžirati hranu. 

Tagovi

Prehrana Djeca

Komentari

NA VRH