KORISNO Rast, razvoj, odgoj

Nevjerovatno: Vaša beba vam čita misli, evo kako

Djeca od samo šest mjeseci, koja se nikad u životu nisu susrela s psima, mogu u trenu prepoznati prijateljski lavež i umiljatog psa s kojim se mogu igrati od ljutitog laveža i opasnog psa

Piše: Bebe i mame

Bebe sposobnostima lako nadmašuju odrasle

Foto: Ilustracija


Nauka je dokazala da su bebe superheroji! Bebe koje još nisu upotpunosti progovorile nevjerovatno dobro čitaju znakove tijela i lica, ali i emocije koje se kriju ispod njih, pokazuju istraživanja s Univerziteta u Vašingtonu. 

One to čine toliko vješto da eksperti za komunikaciju sve više govore o „čitanju misli" kod kojeg nema muljanja. Suptilnom telepatskom sposobnošću mali znalci kao da prisluškuju unutrašnja stanja i u trenu otkrivaju lažno cerenje i dosađivanje komšije pa plačem traže sigurnost u naručju mame ili tate.

No, ovo je samo početak, jer bebe ne samo da nepogrešivo čitaju ljude, nego i životinje.

Djeca od samo šest mjeseci, koja se nikad u životu nisu susrela s psima, mogu u trenu prepoznati prijateljski lavež i umiljatog psa s kojim se mogu igrati od ljutitog laveža i opasnog psa, pokazuju istraživanja.

Ali, osim superčula, bebe posjeduju i megamozak koji poput superkompjutera prima i obrađuje podatke mnogo brže nego i najveći školski znalac.

Ljudi se rađaju sa 100 biliona neurona, isto koliko ima i zvijezda u našoj galaksiji, ali bebe imaju čak 15 000 sinapsi (mjesta gdje se prenose informacije) po neuronu što je tri puta više nego kod odraslih.

Bebe sposobnostima lako nadmašuju odrasle, ali poput svih superjunaka ipak im je

potrebna ljubav i iskustvo roditelja da ih vode kroz život.

- S usana čitaju do osam mjeseci - Samo nekoliko dana nakon rođenja bebe mogu razlikovati maternji jezik od stranog, a one između četiri i pet mjeseci mogu nepogrešivo čitati s usana. Bebe će bez problema prepoznati kojim jezikom govore glumci na filmu bez obzira na to što nema nikakvog zvuka.  

- Nevjerovatan osjećaj za ritam - Osim što mogu nevjerovatno brzo naučiti jezike, a da ne idu u škole, bebe su eksperti i u prepoznavanju ritma i muzike.

Više o:

Bebe Misli Tijelo
NA VRH

Komentari