ISTRAŽIVANJA Rast, razvoj, odgoj

Očevi su biološki programirani da pomognu odgajati djecu

Očevi i majke doprinose na specifičan i različit način razvoju djeteta

Bebe i mame
20.12.2019 12:35

Oni koji odrastaju bez oca kasnije u životu imaju manji nivo samopouzdanja

Foto: Ilustracija

Odgajati dijete bez oca može donijeti niz ozbiljnih ne samo materijalnih problema tvrde naučnici sa izraelskog sveučilišta Bar-Ilan. Oni tvrde da djeca koja se odgajaju bez prisutnosti oca postaju manje društvena. 

Prijašnja istraživanja su pokazala da djevojčice sve ranije ulaze u pubertet, ali sve ranije stupaju u seksualne odnose. Zbog toga su i veće šanse da ostanu u drugom stanju u tinejdžerskim godinama, pogotovo u slučajevima kad nisu odrastale uz oca, objavio je stručni časopis New Scientist.

A što se dječaka tiče, oni koji odrastaju bez oca kasnije u životu imaju manji nivo samopouzdanja. U istraživanju, dr. Ruth Feldman testirala je kod 80 parova u periodu prije nego što su dobili dijete i šest mjeseci nakon rođenja nivo oksitocina, hormona koji nam daje osjećaj dobrog raspoloženja i zbog kojeg imamo poriv za maženjem.

Pokazalo se da su nivoi oksitocina povećani kod oba roditelja nakon rođenja. No, oksitocin na majku i oca ne utječe ne isti način. Tako su majke s povišenim nivoom te kemikalije puno više vremena provodile gledajući svoju bebu, mazeći i grleći je, dok su se očevi s povišenim nivoom oksitocina s djetetom više igrali.

- Očevi i majke doprinose na specifičan i različit način razvoju djeteta, rekla je dr. Feldman koja vjeruje da su očevi zapravo biološki programirani da pomognu odgajati djecu.

Komentari

NA VRH