ZDRAVO ODRASTANJE

Koje vitamine dati djetetu: D, C ili multi

Neki stručnjaci kažu da, a neki ne. Oni koji su protiv tvrde da čak i najizbirljivija djeca mogu dobivati dovoljno nutritijenata iz redovne prehrane

Najbolje je da obogatite dječiju prehranu. Ilustracija

Bebe i mame

7.1.2020

Zbog raznih oprečnih mišljenja i informacija, roditeljima je često teško odlučiti da li da redovnoj prehrani djece dodaju i razne multivitamine kako bi ojačali njihov organizam i osigurali im zdravo odrastanje.  

Na početku treba istaknuti da se svi stručnjaci slažu u jednom: Uravnotežena i zdrava prehrana najidealniji je način opskrbe dječijeg organizma potrebnim vitaminima i mineralima.

Međutim, mnogi roditelji pribjegavaju multivitaminskim pripravcima koji u sebi sadrže sve grupe vitamina i minerala. Jesu li, međutim, multivitamini dobri za djecu?


Mučnina kao nuspojava

Neki stručnjaci kažu da, a neki ne. Oni koji su protiv tvrde da čak i najizbirljivija djeca mogu dobivati dovoljno nutritijenata iz redovne prehrane. Naime, neka istraživanja pokazala su da su predškolci kojima je bilo dozvoljeno da jedu šta žele i kada žele, sami od sebe uspostavljali uravnoteženu prehranu, kao da instinktivno znaju šta treba njihovom organizmu.  

Oni koji su za kažu da su multivitamini jedini dobar izvor esencijalnih vitamina za djecu koja ne vole jesti ili su izbirljiva. Postoji, međutim, jedan ozbiljan problem u vezi sa davanjem multivitamina djeci. Riječ je o nuspojavi - mučnini.

Zato je najbolji način da obogatite dječiju prehranu i opće zdravstveno stanje da prilikom davanja nadomjesnih vitamina, pripazite da im dajete samo one koji im u redovnoj prehrani, iz ovog ili onog razloga, nedostaju.

Unošenje iz hrane

Prilikom uzimanja bilo koje grupe vitamina, poželjno se prethodno posavjetovati s liječnikom. A vitamin koji djeci najviše nedostaje jest vitamin D.  

Neki stručnjaci upozoravaju da se nedostatak ovog vitamina pretvara u pravu epidemiju, jer se on u organizmu obnavlja izlaganjem sunčevim zrakama. A kako su sunčeve zrake, odnosno UV zrake, postale vrlo opasne za kožu, posebno male djece, ona sve manje borave na otvorenom.

Kad je riječ o vitaminu C, stručnjaci insistiraju da ga djeca unose isključivo iz hrane, jer je on samo tako iskoristiv u njihovom organizmu.  

Bitna su i vlakna

Osim zdrave i raznolike prehrane, kontroliranog boravka na suncu, za unos vitamina u dječiji organizam iznimno su važna i vlakna. Djeca koja ne unose u organizam namirnice bogate vlaknima, često imaju problema s neregularnom probavom i zatvorom.  

Osim toga, vlakna su bogata gotovo svim esencijalnim vitaminima i nutritivno su vrlo bogata. Namirnice bogate vlaknima su: integralne žitarice i proizvodi od žitarica, povrće, voće i sjemenke.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.