SAVJETI

Kako da dojenje bude manje bolno

Bradavice vas bole, popucale su i krvare. Kad je mlijeko već poteklo, grudi su vam možda bolno natekle... Nemojte se predati! Vašoj bebi treba majčino mlijeko

Od dojenja ne trebate odustajati. Ilustracija

Bebe i mame

8.1.2020

Za vrijeme trudnoće vjerovatno ste sanjali o tome kako će dojenje biti divno iskustvo za vas i vašu bebu. Zamišljali ste kako će biti lijepo gledati to malo lice i osjećati beskrajno povjerenje i bliskost između vas i tog malog bića. Kada je napokon došao taj čas, bili ste uzbuđeni.  

U međuvremenu se list okrenuo i više niste toliko sretni. Bradavice vas bole, popucale su i krvare. Kad je mlijeko već poteklo, grudi su vam možda bolno natekle. Šta je ostalo od tih nježnih, sretnih trenutaka koje ste gledali na televiziji i u novinama? 

Nemojte se predati! Mnoge majke, nažalost, frustrirano odustaju od dojenja, jer ne znaju da će vremenom biti bolje. Možda ne znaju ni to da postoje sredstva i savjeti koji dojenje mogu učiniti ugodnijim i ublažiti bolove.

Najprije je važno otkriti koji dio grudi boli. Bolne bradavice nastaju većinom tako što se dijete krivo postavlja na grudi. Bolovi u samoj dojci većinom nastaju stoga što dojka i  žlijezde u njoj nateknu kada mlijeko prvi put poteče.  

To isto otjecanje ili zaustavljanje mlijeka može prouzrokovati bolove između dojenja, ali postoje savjeti i tehnike pomoću kojih možete spriječiti ili ublažiti jedan dio tih bolova. 


Pravilno položite dijete

Bez obzira na to što su vam eventualno napričali, dojenje je naučena sposobnost i potrebno je vremena i vježbe da se njime savršeno ovlada. Ukoliko dijete postavite na početak bradavice, ono zubnim mesom pritišće na osjetljivu kožu. Ukoliko se taj pokret stalno ponavlja, bradavice mogu popucati, prokrvariti i dobiti čireve.   

Najbolje je da dijete položite na sljedeći način: Pazite da su djetetova usta širom otvorena. Potom odozdo podignite dojku i položite dijete što je brže moguće. Beba ustima treba obuhvatiti areolu (tamno područje oko bradavice), a ne samo bradavicu.

Ukoliko bebu polažete previše sporo, ono će odmah zatvoriti usta oko bradavice i sisati. Ukoliko dijete zaista obuhvati samo bradavicu, odmah ćete to primijetiti. Kada dijete počne sisati, osjetit ćete opću osjetljivostili, čak bol kao da vas je neko uštinuo.

Liječenje upale bradavica

Raspuknute i krvave prsne bradavice koje su nastale u prvim danima dojenja povećavaju rizik od nastanka upale prsnih bradavica, nazvane i mastitis. Iako je mastitis rijetko ozbiljan ili opasan, upala prsnih bradavica je ipak veoma bolna i ne može se liječiti bez antibiotika. 

Simptomi predstavljaju znake upale prsnih bradavica: crvenilo na samoj bradavici koje je na dodir bolno. Takvo mjesto može biti veliko poput kovanice od jednog novčićs ili se pak može protezati na čitavu stranu grudi; temperatura do gotovo 39 stepeni C; bolovi u udovima i groznica.

Možete imati ili jedan ili dva ili sve ove simptome istovremeno. Simptomi se brzo javljaju. U 7:30 možda se osjećate malo umorno, a sat kasnije imate osjećaj da je preko vas prešao kamion.

Ukoliko pretpostavljate da je riječ o upali prsne bradavice, morate otići liječniku. Postoje, međutim i dodatni savjeti koje možete primijeniti kod kuće tokom upale.

Dojite i dalje, a počnite s upaljenom dojkom

To doduše zvuči suludo kad imate takve bolove, ali pomaže uklanjanju upale, a djetetu ne škodi. Mlijeko apsolutno nije inficirano. Upaljeno je samo područje oko mliječnih kanala. Preporučuje se dijete dojiti svaka dva do tri sata, pa i češće ako ono hoće. 

Prije dojenja utoplite dojku. Oko dojke zamotajte topli ručnik i na to stavite plastičnu vrećicu da se ne izgubi toplina. Potom masirajte dojku i gledajte je u smjeru bradavice, posebno ono crveno mjesto.

Potrebno vam je i potpuno mirovanje u krevetu. Pustite neka se drugi brinu za sve ostalo dok ne prebolite upalu. U pravilu traje 24 do 36 sati dok bolovi ne prestanu. Apsolutno je neophodno uzimati antibiotike do kraja punih 10 ili 14 dana, čak i ako se već bolje osjećate.

Ostali problemi koji mogu dovesti do tegoba su gljivične infekcije prsnih bradavica te začepljeni mliječni kanali. Gljivična infekcija može prouzrokovati stalne bolove prsne bradavice te je potrebno da je dijagnosticira i liječi liječnik.

Kad su začepljeni mliječni kanali

Problem začepljenih mliječnih kanala većinom se rješava samo po sebi u roku od 24 sata. Takva ćete nakupljanja mlijeka prepoznati po tvrdim, iritirajućim čvorovima u dojci. To mjesto, doduše, može biti veoma osjetljivo, ali obično ne dovodi do pojave temperature.  

Kako biste olakšali ovu tegobu, utoplite dojku prije dojenja, dijete položite najprije na upaljenu dojku, a za vrijeme dojenja neprestano masirajte tvrdo mjesto, kako bi se mlijeko oslobodilo.

Ukoliko je mlijeko zatvoreno u mliječnom kanalu duže od 24 sata, ono može prodrijeti u grudno tkivo, gdje predstavlja idealno tlo za hranjenje bakterija. Kad je to mjesto jednom upaljeno, ono postaje senzibilirano i uvijek boli.

Problem začepljenih mliječnih kanala rješava se samo po sebi. Ilustracija

Bolovi u grudima se većinom javljaju u sljedećem redosljedu: počinje bolnim bradavicama, potom dojka otiče, dolazi do nakupljanja mlijeka i naposljetku do mastitisa. Riješimo li prva dva problema, većinom smo spriječili i one kasnije.

Počnite polako

Dojenje je u početku toliko lijepo i uzbudljivo da počesto ne želite prekidati svoju bebu kada tako spokojno siše. Račun za to ćete, međutim, dobiti kasnije. Preporučuje se da se vrijeme dojenja prvih pet dana ograniči na oko pet minuta po strani. Ukoliko ne budete ozlijeđeni, relativno brzo možete povećati vrijeme dojenja.  

Zatim dojite, dojite, dojite. Kad majčino mlijeko poteče, bebe započinju pravi maraton dojenja. Preporučuje se da u tom razdoblju od oko 12 do 24 sata pustite bebu stalno piti. Pomirite se da je to sljedeća 24 sata vaš jedini zadatak.

Iz iskustva se zna da žene koje u to vrijeme stalno doje nemaju nikakvih problema s početnim nakupljanjem mlijeka jer beba pomaže isisati mlijeko koje je u početku prekomjerno proizvedeno.

Tijelo, naime, uvijek proizvodi mlijeka dovoljno za blizance. Ukoliko nema blizanaca, tijelo polako smanjuje proizvodnju. Ukoliko dojite samo svaka tri do četiri sata i bebu puštate spavati koliko hoće, tada će mlijeko poteći i imat ćete osjećaj kao da će dojke eksplodirati. To početno naticanje obično traje 36 do 48 sati, međutim usljed bolova to vam se vrijeme čini kao pet godina.

Bezbolno odbijanje od dojke

Nakon što ste savladali početne bolove pri dojenju, dojenje postaje jednostavno i relativno bezbolno, sve do onog kobnog dana kada se odlučite da ćete svoje dijete polako početi odbijati od dojke.  

Pored mogućih podijeljenih osjećaja odbijanje od sise može prouzrokovati i fizičke bolove. I dok smanjujete dojenje, potrebno je još neko vrijeme dok tijelo ne smanji proizvodnju mlijeka.

Stručnjaci se u potpunosti ne slažu u vezi sa pitanjem koja je metoda odbijanja najbolja. Neki preporučuju da odmah posve prestanete s dojenjem, a drugi pak savjetuju da postupite polako.

Za majku je najednostavnije polako odbijati od dojke, ali neka djeca sama odlučuju kad će prestati sisati i odjednom zauvjek odbijaju sisati. Obično se preporučuje da se svaka dva dana propusti jedno dojenje.

Posljednja dojenja koja treba propustiti su prva ujutro i posljednja naveče jer je beba posebno privržena ovim obrocima. Važno je također nikada ne propustiti dva dojenja zaredom.

Ukoliko svoju bebu npr. dojite po dva puta ujutro, u podne i uvečer, tada ne biste trebali u jednom danu ispustiti jedno jutarnje dojenje, a dva dana kasnije sljedeći jutarnji obrok. Radije pokušajte ispustiti jedno dojenje ujutro, a zatim jedno poslije podne i potom jedno uvečer.

Postoji nekoliko sredstava pomoću kojih možete ublažiti bolove oticanja i nakupljanja mlijeka. Zavežite ručnik ili zavoj oko grudi. To će doprinijeti smanjivanju proizvodnje mlijeka, jer dodatni pritisak stišće žlijezde, tako da ne mogu zadržati mnogo mlijeka.

Pomaže također i to da stavite vrećice leda na grudi, jer one smanjuju prokrvljenost ioticanje. U svakom slučaju, izbjegavajte daljnju stimulaciju grudi za vrijeme odbijanja od dojke. Sve što stimulira grudi, potiče i proizvodnju mlijeka.

Što više pumpate, tim će više tijelo proizvoditi mlijeka. Ilustracija

Pumpa za izdajanje

Tijelo ne poznaje razliku između pumpe i dojenčeta. Ukoliko se mlijeko ispumpa, tijelo misli da je ono za dijete i proizvodi još više, kako bi pokrilo gubitak. Dakle, što više pumpate, tim će više tijelo proizvoditi mlijeka.

U načelu uvodite u igru blizanca, ukoliko upotrebljavate pumpu za mlijeko. To ne vrijedi samo u slučaju kada se nalazite na putu bez svog djeteta, a želite i dalje dojiti kada se vratite.

Ukoliko vam je dijete bolesno ili privremeno nema apetita, također se možete poslužiti pumpom za mlijeko. U takvim biste situacijama trebali mlijeko ispumpavati u vrijeme kada normalno dojite dijete, kako biste zadržali proizvodnju mlijeka.

Važno!!!

Što god je češće moguće pustite da bradavice budu na zraku, kako bi očvrsnule. Ukoliko poslije dojenja grudi odmah stavljate u grudnjak s uloškom za dojenje, sigurno će isteći još malo mlijeka i ovlažiti uložak, time će bradavica ostati vlažna i postati još mekša, što sigurno ne želite.

Preporučuje se da grudnjak za dojenje umjesto toga ostavite otvorenim barem 15 minuta nakon dojenja ili da toliko dugo nosite laganu majicu bez grudnjaka. Ukoliko nakon dojenja prilegnete, to biste također trebali uraditi bez grudnjaka.

Dobro je znati

1. Najbolje sredstvo kućne medicine protiv bolnih grudnih bradavica je više puta dnevno staviti vrećice čaja. Obavezno to mora biti crni čaj, a ne kamilica ili žuti čaj, jer samo crni čaj sadrži trijeslovu kiselinu. Trijeslova kiselina je, naime, ta koja bradavice smiruje i istovremeno očvršćuje. Vrećice čaja u tu svrhu treba potopiti u toplu vodu, istisnuti i staviti da stoje pet minuta na bradavicama.

2. Masirajte bradavice kockom leda. To će omamiti bolno područje i donijeti privremeno olakšanje. Bol će se vratiti kada led popusti. Ova metoda nema ljekovit učinak, ona samo donosi olakšanje.

3. Nosite grudnjak koji vam dobro stoji. Ne biste trebali grudi opteretiti još više nego što one to već jesu s grudnjakom koji dobro štiti i svoje grudi od toga.

4. Uzmite paracetamol kad dobijete temperaturu. Nije neobično dobiti laganu temperaturu od 37, 8°C do 38,1°C. Paracetamol bi trebao sniziti temperaturu i doprinijeti tome da se bolje osjećate. Ali, ipak, razgovarajte prvo sa svojim liječnikom prije nego što u vrijeme dojenja uzmete medikamente.

 5. Kod bolova u udovima uzmite ibuprofen. Isto tako nije neobično da se osjećate potpuno izmoždeni. U tom slučaju ibuprofen pomaže da ublažite bolove. Ali, ipak prvo porazgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što uzmete medikamente.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.