SAVJETI U većini slučajeva nije riječ o ozbiljnom problemu

Prepoznajte šta je muči: Zašto beba plače

Glad je najčešći razlog plača i najlakše se prevazilazi. Čim je nahranite, beba će se smiriti

Bebe i mame
11.01.2020 10:44

Beba se može uznemiriti ako su joj pelene mokre

Foto: Ilustracija

Mlade i neiskusne roditelje bebin plač nekad dovede do ivice živaca, jer ne znaju šta on zapravo znači. Većina pomisli da je dijete bolesno kada ih u pola noći probudi plač. Srećom, u većini slučajeva nije riječ o ozbiljnom problemu.  

Babica Ginna Ford, autorica knjige "Nova zadovoljna mala beba" objašnjava zašto bebe najčešće plaču i savjetuje roditeljima šta da preduzmu u pojedinim situacijama kako bi umirili dijete.

Glad

Glad je najčešći razlog plača i najlakše se prevazilazi. Čim je nahranite, beba će se smiriti. Ne zaboravite da je podignete da podrigne i izbaci zrak koji je progutala s mlijekom.  

Nelagoda

Beba se može uznemiriti ako su joj pelene mokre, ako joj je vruće ili hladno. Provjerite da li je dijete suho i adekvatno obučeno. Također, redovno prozračite prostoriju u kojoj beba boravi.  

Umor

Kada je umorna, beba se vrti, trlja lice rukama i vrišti, što može izgledati alarmantno. Smirit će se čim je uzmete u naručje.  

Stres

Buka i cjelodnevna gužva ponekad rasplaču bebu. Ako je ovo uzrok plača, teško ćete je smiriti. Držite je u naručju, pjevajte joj i pokušajte je smiriti.  

Infekcije

Ako ima bolnu upalu uha, beba neće prestati plakati ni nakon dugog ljuljuškanja. Ukoliko trlja uho i povlači ga, trebate dijete odvesti liječniku. Beba također može plakati satima i zbog obične prehlade, jer ne može disati na nosić. U ovom slučaju pomaže fiziološki rastvor.  

Rast zuba

Crvene, otečene desni, trpanje prstića ili pesnice u usta dovoljan su dokaz da bebi niču zubići, što može biti izuzetno bolno. Namažite joj desni specijalnim gelom ili kapima ili joj ponudite gumenu, dobro ohlađenu glođalicu.  

Tagovi

Beba Plač Glad

Komentari

NA VRH