PREPORUKE

Dječiji mozak ne smije biti gladan

Naročito se preporučuje vitamin D, veoma bitan za nervni sistem i procese koji učestvuju u obnavljanju naših moždanih ćelija

jaja uključite u dječije obroke. Ilustracija

Bebe i mame

9.5.2020

Sivim ćelijama, kao i svim ostalim dijelovima organizma, neophodne su hranjive supstance za razvoj i uspješniji rast mozga. To je posebno važno postići kod djece

Određena hrana koju bi djeca trebala češće jesti, može u ogromnoj mjeri pozitivno utjecati na moždane funkcije i pamćenje.

Mozak je, sam po sebi, jako zahtjevan ljudski organ i gotovo je uvijek "gladan", i to ne samo znanja već i ugljičnih hidrata iz hrane koju koristimo. Zato treba voditi računa o onome čime ga hranimo. Tako, ukoliko mu dajemo samo "brzu hranu", neminovno će se osjetiti i posljedice.


Zašto je važno mlijeko

- Mlijeko i jogurt izuzetno su bogati proteinima i B vitaminima pa imaju presudnu ulogu u uvećanju moždanog tkiva, nerava i enzima. 

- Mliječni proizvodi (u raznim oblicima) imaju efekat kao i energetski - oni mozgu daju neophodni energetski "udarac" količinom proteina i ugljenih hidrata koje sadrže. 

- Naročito se preporučuje vitamin D, veoma bitan za nervni sistem i procese koji učestvuju u obnavljanju naših moždanih ćelija. 


Od riba - losos

Ribe su nepresušan izvor masnih kiselina iz grupe omega-3, izuzetno bitnih za djecu, jer utječu na rast mozga i njegovo bolje funkcioniranje. Dokazano je čak da ljudi koji u većoj mjeri koriste ove kiseline bolje prolaze na testovima mentalnih sposobnosti. 

Svaki put kada djeci želite ponuditi ribu, neka vaš prvi izbor bude losos, jer je najbogatiji hranljivim sastojcima. I tunjevina obiluje masnim kiselinama, ali u mnogo manjoj mjeri, pa se zato preporučuje losos. 

Pahuljice i zobena kaša poznate su veoma hranljive namirnice za mozak. Ilustracija

Zob i grah

Pahuljice i zobena kaša poznate su veoma hranljive namirnice za mozak i sive ćelije. Bogate vlaknima, vrlo su korisne za malu djecu, jer drže mozak "sitim" tokom jutra i većeg dijela prijepodneva. Izvor su i nekoliko vitamina i minerala. 

Grah daje energiju koja potiče direktno iz proteina, a nudi i obilje vlakana, vitamina i minerala. Zbog toga je grah neprevaziđen u održavanju energije i misaonih funkcija djece. Pored graha preporučuju se i grašak i boranija. 

Jaja na razne načine

Jaja obiluju proteinima, što je mnogima već odavno poznato. Žumance je naročito bogato kolinom - supstancom koja poboljšava pamćenje. Čak i ako vi niste neki ljubitelj jaja i žumanaca, uključite ih u dječije obroke, i to na razne načine. 

Dobar početak je da ono što se inače smatra dobrim doručkom - pržena jaja i tost - pokušate prebacit starijoj djeci za večeru. 

Ovo su samo neke od namirnica koje se preporučuju za bolji rast i razvoj moždanih vijuga djece, a na vama je izbor načina njihove pripreme. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.