RAZVOJ To će utjecati na kasniju motoriku

Važno je da beba provodi dovoljno vremena na podu

O tome će ovisiti i kakvo će dijete imati držanje i kako će se kretati kada prohoda

Bebe i mame

S tri mjeseca beba će se oslanjati na podlaktice i posmatrat će okolinu

Foto: Ilustracija


Veoma je važno da beba provodi dovoljno vremena na tvrdoj podlozi, odnosno na podu, jer će to utjecati na kasniji razvoj motorike nogu, ruku, leđa i trupa djeteta. O tome će ovisiti i kakvo će dijete imati držanje i kako će se kretati kada prohoda.

Kada tek rođenu bebu stavimo na stomak, ona će moći okrneuti glavu s jedne na drugu stranu. S mjesec dana moći će glavu kratko držati podignutom, a s tri mjeseca beba će se oslanjati na podlaktice i posmatrat će okolinu.

  • Kada će beba početi puzati i hodati zavisi od procesa koji se odvija u njenom mozgu

    Kada će beba početi puzati i hodati zavisi od procesa koji se odvija u njenom mozgu

    Foto: Ilustracija


Najbolje je da beba od četvrtog mjeseca bude na podu jer je to period kada počinje da se sama okreće s leđa na stomak. Na podu će im to biti najlakše, jer tu imaju dovoljno prostora, a nema ni rizika da bi mogle pasti.

Kada će beba početi puzati i hodati zavisi od procesa koji se odvija u njenom mozgu, a od kojeg zavisi kada će mozak početi upravljati mišićima. 

Na procese razvoja mozga ne možemo utjecati, ali na snagu i koordinaciju velikih grupa mišića možemo. Zato je važno okruženje u kojem beba boravi, a najbolji za to je boravak na podu. Ako je beba provodila dovoljno vremena na podu, oko osmog mjeseca će propuzati ili će moći samostalno sjesti.

Bebe i mame
Puzanje je priprema za prve korake

Više o:

Beba Puzanje Hodanje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na