ISTRAŽIVANJA

Razgovarajte sa svojom djecom

Količina riječi koje stariji izgovore u djetetovoj okolini pozitivno se odražava na njegove kognitivne sposobnosti

Tako mališani postaju inteligentniji zreli ljudi. Ilustracija

Avaz.ba

18.6.2020

Što više razgovarate sa svojom djecom, ona će biti inteligentnija - tvrde naučnici sa jednog njujorškog univerziteta. Istraživači su sproveli studiju koja je pokazala da je svaki dijalog odraslih i mališana ljekovit. Kada mama i tata često, svakog dana bar sat, kvalitetno razgovaraju sa djecom, dodjjeljuju im različite zadatke, sa njima raspravljaju na konstruktivan način, oni zapravo treniraju njihove neverbalne veštine, ali i sposobnost rasuđivanja, rješavanja problema i razvoja prostornog razmišljanja.

Tako mališani postaju inteligentniji zreli ljudi, sa bogatim riječnikom i još bogatijom maštom. Jer članovi porodice jesu prvi učitelji djece, a količina izgovorenih riječi je različita za različite porodice. Tako neka djeca čuju dvostruko više riječi od odraslih oko sebe od ostalih vršnjaka.



Članovi porodice jesu prvi učitelji djece. Ilustracija

Tim naučnika je zaključio i sljedeće, apelirajući na roditelje da što više pričaju sa svojim nasljednicima.

- Količina riječi koje stariji izgovore u djetetovoj okolini pozitivno se odražava na njegove kognitivne sposobnosti.

- Mališani koji komuniciraju sa odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju riječi i formiraju zavidan riječnik, koji će kasnije vješto koristiti u svakodnevnom životu.

- Kada roditelji podstiču djecu da istražuju u samoizražavanju, pospješuju njihovo logičko rezonovanje, smanjuju šansu za pojavu anksioznosti i agresije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.