ISTRAŽIVANJA Svaki dijalog odraslih i mališana je ljekovit

Razgovarajte sa svojom djecom

Količina riječi koje stariji izgovore u djetetovoj okolini pozitivno se odražava na njegove kognitivne sposobnosti

Avaz.ba
18.06.2020 09:23

Tako mališani postaju inteligentniji zreli ljudi

Foto: Ilustracija

Što više razgovarate sa svojom djecom, ona će biti inteligentnija - tvrde naučnici sa jednog njujorškog univerziteta. Istraživači su sproveli studiju koja je pokazala da je svaki dijalog odraslih i mališana ljekovit. Kada mama i tata često, svakog dana bar sat, kvalitetno razgovaraju sa djecom, dodjjeljuju im različite zadatke, sa njima raspravljaju na konstruktivan način, oni zapravo treniraju njihove neverbalne veštine, ali i sposobnost rasuđivanja, rješavanja problema i razvoja prostornog razmišljanja.

Tako mališani postaju inteligentniji zreli ljudi, sa bogatim riječnikom i još bogatijom maštom. Jer članovi porodice jesu prvi učitelji djece, a količina izgovorenih riječi je različita za različite porodice. Tako neka djeca čuju dvostruko više riječi od odraslih oko sebe od ostalih vršnjaka.

  • Članovi porodice jesu prvi učitelji djece
    Članovi porodice jesu prvi učitelji djece Foto: Ilustracija

Tim naučnika je zaključio i sljedeće, apelirajući na roditelje da što više pričaju sa svojim nasljednicima.

- Količina riječi koje stariji izgovore u djetetovoj okolini pozitivno se odražava na njegove kognitivne sposobnosti.

- Mališani koji komuniciraju sa odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju riječi i formiraju zavidan riječnik, koji će kasnije vješto koristiti u svakodnevnom životu.

- Kada roditelji podstiču djecu da istražuju u samoizražavanju, pospješuju njihovo logičko rezonovanje, smanjuju šansu za pojavu anksioznosti i agresije.

Komentari

NA VRH