SAVJET RODITELJIMA

Kad jednom stvorite strategiju discipline, ne popuštajte

Recite jasno djetetu šta smije, a što ne i koje će biti posljedice njegovog ponašanja

Avaz.ba

Objasnite djetetu šta smije, a šta ne

Foto: Ilustracija


Disciplina pomaže djeci da stvore osjećaj za vlastite granice, ali i da se osjećaju sigurnijima. Ali, danas roditelji često puste dijete da radi šta hoće sve dok ne prevrši mjeru i tad primijene rigorozne kazne čiji smisao dijete ne razumije.  

Zato recite jasno djetetu šta smije, a što ne i koje će biti posljedice njegovog ponašanja. Kad jednom stvorite strategiju discipline, budite dosljedni i ne popuštajte, jer to je upravo trenutak kad se čitav sistem pravila lako sruši.

Najbolji način da motivirate dijete da bude disciplinirano je nagrađujući njegovo dobro ponašanje. Nacrtajte tablicu za sedam dana, u kojoj će svaki dan imati stubac s pet polja. Recite djetetu šta očekujete od njega da napravi svaki dan (pospremi igračke, samo se obuče). Kad god bude dobro, dajte mu jednu zvjezdicu, a kad ih dovoljno sakupi, nagradite ga.  

Ako se bude loše ponašalo, prekrižite zvjezdicu. Tablicu zakačite na frižider ili djetetov ormar kako bi u svakom trenutku moglo vidjeti posljedice svog ponašanja. Neka nagrada uvijek uključi više vremena provedenog s vama.

Svakodnevica
Strogi roditelji nanose veliku štetu djeci

Više o temi Djeca

ISTRAŽIVANJA
Zdrav otac – zdravije novorođenče
ISTRAŽIVANJA
Strogi roditelji nanose veliku štetu djeci
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na