KORISNO

Saznajte zašto i kada će oči vaše bebe promjeniti boju

Bebe kad se rode mogu imati svjetle oči, ali kasnije promjene boju

DNK koji vaša beba prima od vas i vašeg partnera određuje hoće li oči biti smeđe, plave, zelene ili druge boje. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

23.9.2020

Uz česta pitanja o tome kada beba počinje da sjedi, puzi i hoda, mnoge roditelje zanima boja očiju njihovog djeteta. Hoće li bebine oči ostati tako svjetle? Hoće li beba na kraju imati tatine plave oči? Ili će biti kao mama, smeđih očiju? Zašto tvoje dijete ima puno tamniju boju očiju od svoje braće i sestara? I zašto se bebama uopšte menja boja očiju?  

Kada se bebe rode, posebno one svjetle puti, imaju svjetlu boju očiju zbog jako malo melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Količina melanina u dužici, obojenom dijelu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati.  Genetika određuje koliko melanina ili pigmenta će osoba imati u svom tijelu.  

DNK koji vaša beba prima od vas i vašeg partnera određuje hoće li oči biti smeđe, plave, zelene ili druge boje. Dijete se može roditi sa plavim očima (jer oči ponekad ne proizvode puno ili uopšte ne proizvode melanin dok je beba u maternici), ali nakon rođenja - svjetlo podstiče proizvodnju melanina, zbog čega se boja očiju može promjeniti tokom vremena.


Važno je razumjeti da nije boja pigmenta ta koja uzrokuje promjenu. Ilustracija

Važno je razumjeti da nije boja pigmenta ta koja uzrokuje promjenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku, kažu stručnjaci, i dodaju kako je jedini pigment koji imamo u očima smeđi, a količina tog pigmenta određuje hoće li nečije oči biti svjetlije ili tamnije. Bez obzira na nauku, čini se kao jednostavna jednačina. Jedan roditelj sa smeđim očima plus drugi roditelj sa smeđim očima jednako je jedna beba sa smeđim očima, zar ne? Ne nužno.

Postoje višestruki geni u našem tijelu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oboje roditelja imaju smeđu boju očiju, moguće je da beba na kraju ima plave oči, ako roditelji imaju gene za plave oči negdje u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji se može prenijeti kroz niz generacija kao recesivan. Niko ne može da zna koju boju očiju će imati dijete kad odraste. Kako roditelj s jednom bojom očiju može imati gene za drugu boju očiju? Kroz svoje bake i deke, naravno.

Bebina boja očiju zavisi, ne samo od boje očiju mame i tate, već i od boje očiju svojih baka i djedova. Stoga, ako vi i vaš partner oboje imate smeđe oči, a vaša beba ima zelene, baba ili djed mogli bi biti razlog tome. Čak i ako ste provjerili tablice ili kalkulatore o boji očiju vaše nerođene bebe, nemojte misliti kako su sva predviđanja čvrsto određena.

Niko, uključujući i ljekara, ne može da predvidi koju boju očiju će imati vaše dijete kada poraste. I što god vaša beba jede, radi ili koliko je malo ili puno izložena svjetlosti, također, ne znači ništa. Sve je stvar genetike, ničeg više. Ali, treba zapamtiti da ako je beba rođena sa smeđim očima, to znači da već ima količinu melanina određenu genetskim kodom, odnosno, djetetova boja očiju se više neće mjenjati.


Najveću promjenu najvjerovatnije ćete primjetiti od šestog do devetog mjeseca života. Ilustracija

Stručnjaci tvrde kako ćete najveću promjenu najvjerovatnije primjetiti od šestog do devetog mjeseca života. Tokom nekoliko sedmica ili mjeseci, mogli biste da primjetite kako bebina boja očiju postaje tamnija. Promjena je toliko postepena da možda nećete ni primjetiti sve dok se jednog dana vaše dijete ne probudi i iznenadi vas sa drugačijom bojom očiju.

Do 12. mjeseca, većina beba ima svoju trajnu boju očiju iako stručnjaci govore kako se kod neke djece boja očiju može mjenjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su rijetki i promjena se ne događa preko noći. U svakom slučaju, bebina boja očiju promjenit će se bez ikakvog uticaja na vid ili neke druge probleme sa očima. Ali, ako se boja očiju promjeni kod samo jednog oka ili ako primjetite da su bebine oči mutne, svakako posjeti pedijatra ili dječjeg oftalmologa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.