ISTRAŽIVANJA

Vještina pisanja je veoma bitna za dječiji razvoj, ovo su razlozi

Rezultati su pokazali da je mozak i kod tinejdžera i kod djece mnogo aktivniji kada piše rukom

Pisanje rukom stvara mnogo više aktivnosti u senzomotornim dijelovima mozga. Ilustracija

Z. K.

14.10.2020

Prema novim naučnim istraživanjima, vještina pisanja je veoma bitna za dječiji razvoj, tvrde stručnjaci. Neurolozi tvrde da pisanje rukom aktivira područja u mozgu koji nam pomažu da učimo brže i bolje i da djeca brže uče da čitaju kada nauče da pišu rukom, ali i bolje generišu ideje i zadržavaju informacije.

Istraživanje je sproveo tim sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju, koji sada predlaže da nacionalne smjernice moraju da obezbjede djeci da pohađaju neke časove rukopisa. Nedavna studija ispitivala je moždanu aktivnost kod 12 tinejdžera i 12 djece.

EEG je korišten za praćenje i bilježenje aktivnosti moždanih talasa pomoću kapuljače opremljene sa više od 250 elektroda pričvršćenih za spoljnu oblogu. Elektrode su dizajnirane da uzimaju električne impulse koje stvara mozak. Svako ispitivanje trajalo je 45 minuta po osobi, a istraživači su dobijali 500 podataka u sekundi.

Rezultati su pokazali da je mozak i kod tinejdžera i kod djece mnogo aktivniji kada piše rukom nego kada kuca na tastaturi. Pisanje rukom stvara mnogo više aktivnosti u senzomotornim dijelovima mozga. Mnoga čula se aktiviraju pritiskom olovke na papir, vidjevši slova koja pišete i slušajući zvukove koje proizvodite tokom


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.