ISTRAŽIVANJA

Šta su rekli roditelji o svojoj djeci, njihovim navikama i ponašanju

Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odjeće koju će nositi...

Više od 50 posto roditelja dozvoljava djeci da pretražuju internet. Ilustracija

Z. K.

16.2.2021

Šta roditeljima smeta? To što djeca imaju Facebook stranicu prije 12. godine ili što djeca vjeruju više prijateljima nego njima. Više od 2.000 roditelja sa djecom uzrasta između osam i 12 godina odgovarala je na pitanja o djeci, njihovim navikama i ponašanju u jednoj studiji.

Gotovo polovina roditelja rekla je da osjeća pritisak da djeci kupi najnovije tehnološke "igračke". Više od 50 posto dozvoljava djeci da pretražuju internet bez nadzora i preuzimaju aplikacije već od desete godine.

U prosjeku, polovina roditelja rekla je da ne bi imala ništa protiv da dijete ima Facebook profil u 12. godini. Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odjeće koju će nositi, a zna sebi da napravi i doručak, pokazalo je istraživanje. Međutim, on ne može sam putovati autobusom, nositi šminku i dobiti e-mail račun, do 11. godine.


Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu. Ilustracija

Studija je, također, pokazala da 40 posto roditelja smatra iritantnim što zvijezde i prijatelji imaju više uticaja na njihovu djecu, od njih samih. Toni Nit (Tony), izvršni direktor firme Get Safe Online kaže: "Današnja djeca su dio digitalne generacije i oni ne znaju da postoji drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje. Međutim, mladi ljudi moraju da shvate rizike i granice koje ne bi trebalo da prelaze".

- Dio toga je povjerenje i obrazovanje. Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu, a to znači da i roditelji moraju znati više o savremenim tokovima na internetu - naveli su istraživači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.