ISTRAŽIVANJA

Šta su rekli roditelji o svojoj djeci, njihovim navikama i ponašanju

Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odjeće koju će nositi...

Z. K.

Više od 50 posto roditelja dozvoljava djeci da pretražuju internet

Foto: Ilustracija


Šta roditeljima smeta? To što djeca imaju Facebook stranicu prije 12. godine ili što djeca vjeruju više prijateljima nego njima. Više od 2.000 roditelja sa djecom uzrasta između osam i 12 godina odgovarala je na pitanja o djeci, njihovim navikama i ponašanju u jednoj studiji.

Gotovo polovina roditelja rekla je da osjeća pritisak da djeci kupi najnovije tehnološke "igračke". Više od 50 posto dozvoljava djeci da pretražuju internet bez nadzora i preuzimaju aplikacije već od desete godine.

U prosjeku, polovina roditelja rekla je da ne bi imala ništa protiv da dijete ima Facebook profil u 12. godini. Današnji desetogodišnjak može da uživa i u tabletu, odabiru odjeće koju će nositi, a zna sebi da napravi i doručak, pokazalo je istraživanje. Međutim, on ne može sam putovati autobusom, nositi šminku i dobiti e-mail račun, do 11. godine.

  • Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu

    Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu

    Foto: Ilustracija


Studija je, također, pokazala da 40 posto roditelja smatra iritantnim što zvijezde i prijatelji imaju više uticaja na njihovu djecu, od njih samih. Toni Nit (Tony), izvršni direktor firme Get Safe Online kaže: "Današnja djeca su dio digitalne generacije i oni ne znaju da postoji drugačiji način života, koji ne uključuje internet i moderne uređaje. Međutim, mladi ljudi moraju da shvate rizike i granice koje ne bi trebalo da prelaze".

- Dio toga je povjerenje i obrazovanje. Najbolje je rano uputiti djecu u brigu o sigurnosti na internetu, a to znači da i roditelji moraju znati više o savremenim tokovima na internetu - naveli su istraživači.

Više o temi Djeca

Više o:

Djeca Roditelji
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na