KORISNO

Vaša djeca manje spavaju od svojih vršnjaka, ovo je razlog

Veoma su znatiželjna i sa lakoćom upijaju nove informacije

Z. K.

Dok ostali spavaju neka djeca su puna energije

Foto: Ilustracija


Inteligentna djeca pokazuju nadarenost na različite načine, a vrlo često ih "odaju" sitni detalji, smatraju psiholozi. Mališani uglavnom drijemaju tokom dana, ali oni napredni su često neobično živahni, puni energije i manje spavaju od svojih vršnjaka. Mogu da reagiraju burno kada im je dosadno i traže nešto što će ih zabaviti i okupirati im pažnju. Dok ostali spavaju neka djeca su puna energije, a to samo znači da su - pametnija.

Bistra djeca su često nezavisna. Recimo, već od druge godine insistiraju na tome da se sami oblače i pripreme doručak bez pomoći roditelja. Veoma su znatiželjna i sa lakoćom upijaju nove informacije. Sklona su preispitivanju stvari, a motivirana su da uče i saznaju više o svijetu koji ih okružuje.

Inteligentna djeca su veoma kreativna. Pokazuju vještine koje nadmašuju njihov uzrast, poput složenih crteža ili slika. Karakterizira ih i razvijena vještina rasuđivanja, ali stručnjaci tvrde da bistri mališani imaju predispoziciju da budu neobično osjetljivi i saosjećajni. Mogu biti perfekcionisti i zato su nesretni kada nešto urade pogrešno.

Više o temi Djeca

SAVJETI
Čitajte djetetu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na