KORISNO

Kako spriječiti nastanak anemije

Adaptirana hrana je, za razliku od kravljeg mlijeka, obogaćena željezom, što sprečava anemiju

Formula je bolja od kravljeg mlijeka. Ilustracija

Z. K.

21.5.2021

Druga godina je period intenzivnog fizičkog i mentalnog rasta, kao i značajnih promjena u ishrani, kada dijete s dojenačke ishrane prelazi na mješovitu ishranu odraslih. Davanjem adaptirane mliječne formule s dodatkom željeza (s oznakom 3) i nakon navršenih 12 mjeseci osigurava se adekvatan nivo željeza, da bi se prevenirala anemija.



Zdrav rast i razvoj

Također se nadoknađuje cink za pravilno funkcioniranje tijela i osiguravaju značajne količine važnih vitamina potrebnih za zdrav rast i razvoj. Uz ostalu raznovrsnu ishranu, ovo je savršen temelj daljem razvoju. Nakon navršene godine dojenje ili adaptirana mliječna formula najčešće bivaju zamijenjeni cijelim kravljim mlijekom, neobogaćenim žitaricama, a velika količina voćnih sokova reducira dječiji apetit za čvrstu hranu.


Sprečava opadanje fizičkog i mentalnog razvoja

Kravlje mlijeko siromašno je željezom, a ta mala količina loše se resorbira. Mlijeko, također, smanjuje apsorpciju željeza iz drugih namirnica. Zbog toga je najbolje i u drugoj godini ishranu bazirati na formuli, jer to prevenira nedostatak željeza i anemiju, a sprečava i opadanje fizičkog i mentalnog razvoja koji su česti kod anemične djece na ishrani običnim kravljim mlijekom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.