SAVJETI

Pustite dijete da se isprlja

Igranje u „prljavštini” opušta djecu i popravlja im raspoloženje

Roditelji bi trebali češće puštati djecu da se igraju napolju. Ilustracija

Z. K.

1.6.2021

Igranje je najveća dječija radost, međutim roditelji danas izbjegavaju pustiti djecu da se igraju u prašini i blatu i radije ih odvode u zatvorene igraonice. Stručnjaci savjetuju da djecu puste napolje da se igraju u travi, blatu i u prašini i da ne strahuju od bolesti i infekcija. 


Sastavni dio prirode

Roditelji bi trebali češće puštati djecu da se igraju napolju, čak i u blatu, to je sastavni dio prirode i štaviše ta prljavština je zdrava, tvrde stručnjaci. Ukoliko roditelji uglavnom puštaju djecu da se igraju na higijenski ispitanim mjestima, ona ne dolaze u dodir s različitim vrstama bakterija zbog čega njihov imunološki sistem slabi, a to dovodi do astme ili nekih drugih bolesti. Dok izlaganje mikrobima prisutnim u tlu pomaže djeci da jačaju imunitet i postaju otpornija.

Pustite djecu da se igraju u blatu umjesto da ih podstičete da igraju videoigre, jer tako će i njihove kognitivne sposobnosti biti bolje, s obzirom na to da neke od bakterija koje se nalaze u tlu pomažu boljoj funkciji mozga, poručuju naučnici.


Popravlja im raspoloženje

Igranje u „prljavštini” opušta djecu i popravlja im raspoloženje. Ipak, nije samo to razlog da dijete pustite da uživa u prirodi. Naime, stručnjaci tvrde da djeca koje više vremena provode igrajući se na otvorenom istovremeno uče i kako da štite prirodu. Također, nemojte vikati na dijete kada se isprlja. Pustite ga da uživa i razvija svoju kreativnost igrajući se u pijesku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.