SAVJETI

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala te dovoljno odmora, također, su nužni preduvjeti dobrog zdravlja

Z. K.

Najzdravija su djeca koja dugo borave na čistom zraku

Foto: Ilustracija


Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljemo ili ispušemo kroz nos.

Unos dovoljne količine vitamina i minerala

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala (nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značajno slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora nužni su preduvjeti dobrog zdravlja. Poznato je da su najzdravija djeca ona koja se po cijele dan igraju vani. U čemu je tajna njihovog zdravlja?

Bolesti dišnih puteva najčešće su u zimskom periodu. Tada djeca, uglavnom, borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod prekomjernog grijanja suhi zrak isuši sluznicu dišnih puteva: sluz se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe - čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva.

Tjelesna aktivnost

Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad je zima, suze oči) - time se pojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u prostorijama gdje odrasli puše višestruko češće obolijevaju od upala dišnih puteva.

Osim što donosi sa sobom već opisane probleme suhog i toplog zraka, boravak u zatvorenom prostoru povezan je s manje kretanja. Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih puteva. Osim toga, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imuniteta.

Više o temi Djeca

ISTRAŽIVANJA
Kako da djeca zavole povrće

Više o:

Djeca Igra Zrak
NA VRH

Podijeli članak na