SAVJETI

Kako sačuvati disajne puteve kod djece

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala te dovoljno odmora, također, su nužni preduvjeti dobrog zdravlja

Najzdravija su djeca koja dugo borave na čistom zraku. Ilustracija

Z. K.

5.8.2021

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljemo ili ispušemo kroz nos.


Unos dovoljne količine vitamina i minerala

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala (nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značajno slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora nužni su preduvjeti dobrog zdravlja. Poznato je da su najzdravija djeca ona koja se po cijele dan igraju vani. U čemu je tajna njihovog zdravlja?

Bolesti dišnih puteva najčešće su u zimskom periodu. Tada djeca, uglavnom, borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod prekomjernog grijanja suhi zrak isuši sluznicu dišnih puteva: sluz se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe - čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva.


Tjelesna aktivnost

Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad je zima, suze oči) - time se pojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u prostorijama gdje odrasli puše višestruko češće obolijevaju od upala dišnih puteva.

Osim što donosi sa sobom već opisane probleme suhog i toplog zraka, boravak u zatvorenom prostoru povezan je s manje kretanja. Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih puteva. Osim toga, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imuniteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.