NESUGLASICE

Kako pametno prekinuti svađu braće i sestara

Pokažite djeci primjerom kako biti strpljivi jedni prema drugima

I u najsložnijim pordicama mogu se pojaviti trzavice. PINTEREST

A. F.

7.8.2021

I u najsložnijim pordicama mogu se pojaviti trzavice. To je normalan i zdrav dio odnosa braće i sestara, a u određenim količinama male prepirke mogu biti dobre za učvršćivanje njihove veze. Kako ne bi došlo do negativnih posljedica i kako bi se tenzije svele na minimum, roditelji moraju ponekad intervenirati i pomoći.

Prvo i osnovno pravilo glasi: Nikada nemojte odabirati stranu ni bilo koga kriviti postavljajući pitanje ''ko je započeo''. Umjesto toga pokušajte ispitati šta se dogodilo, gdje je nastao problem te pokušajte to riješiti razgovorom.

Pokažite djeci primjerom kako biti strpljivi jedni prema drugima dajući im jasne upute i izbjegavajući oštre komentare, napominju stručnjaci.

Na vrlo malu djecu ova metoda možda neće uticati, pa ćete njih prvo morati naučiti kako se nositi s bijesom. Stručnjaci su složili popis stvari koje možete napraviti kad se nađete u takvoj situaciji.

Preveniranje i prekidanje borbe između braće i sestara nije uvijek lak posao za roditelja, ali se isplati. Vrijeme koje uložite u ovakvu vrstu odgoja vrlo rano uštedjet će vam puno vremena i brige kasnije jer će oni na taj način naučiti kako sami riješiti nesuglasice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.