ISTRAŽIVANJA

Zašto je teže vaspitavati dječake od djevojčica

Čuveni neuropsiholozi predstavili su novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica

Dječake treba tretirati sa više nježnosti. Ilustracija

Z. K.

8.8.2021

Iako smo duboko zagazili u 21. stoljeće, vjerovanje da mušku djecu treba od malena vaspitavati čvršće i dalje je duboko ukorenjeno. Međutim, nedavna studija otkrila je da dječaci, u prvim godinama svog života, treba da budu tretirani sa više nježnosti i saosjećanja nego što je to potrebno djevojčicama


Manje osjetljivi

Čuveni neuropsiholozi predstavili su novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dječaka nego kod djevojčica. Šta to znači?

Pa, najprostije rečeno, dječaci su manje osjetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtjevnijim i "težim". Za njih je teže da toleriraju stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam... koji se manifestira u ranom djetinjstvu.


Postaju anksiozniji

Stoga, dječaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena vaspitavani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utječe na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lijek za to je nježna, čvrsta veza sina sa majkom, zasnovana na razumijevanju, ispunjavanju djetetovih potreba za ljubavlju i blizinom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.