ISHRANA I RAZVOJ

Djeca koja jedu formulu nepotrebno su debela, a evo i zašto

Bebe hranjene na majčinom mlijeku tanje su nego bebe hranjene formulama

Ne pretjerujte s mliječnim mješavinama za hranjenje dojenčadi. Ilustracija

Z. K.

19.8.2021

Mnogim bebama se u prvih nekoliko mjeseci života daje previše hrane, poručuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), upirući prst na pretjerivanje s mliječnim mješavinama za hranjenje dojenčadi. 


Najbolja moguća kombinacija

Ranija istraživanja sugerirala su da djeca od dva do tri mjeseca koja se hrane samo majčinim mlijekom zaostaju u rastu i dobivanju kilaže. Kao rezultat toga majkama se savjetovalo da uz dojenje djeci daju i posebne mliječne mješavine za ishranu beba ili da odustanu od dojenja i pređu na hranjenje formulama.

U posljednje vrijeme utvrđeno je da majčino mlijeko nudi najbolju moguću kombinaciju hranljivih tvari potrebnih za razvoj djeteta.

Najnovija studijia WHO-a s 8.440 djece iz šest različitih zemalja pokazuje da je dodavanje formula pogrešno. Istina, bebe hranjene na majčinom mlijeku tanje su nego bebe hranjene formulama, no naučnici smatraju da je to potpuno zdravo i zapravo način na koji se djeca trebaju razvijati.



Željena težina

Stručnjaci WHO-a ustanovili su da je na starim grafikonima željena težina za dvogodišnjake i trogodišnjake bila za 15 posto do 20 posto prevelika. Očekivalo se da zdrava jednogodišnja beba teži između 10,2 i 12,93 kilograma, dok se ustvari zdrava težina kreće između 9,53 i 11,79 kilograma.

Istraživači smatraju da ovi podaci mogu djelimično objasniti i zašto je današnja generacija odraslih deblja nego ikada prije. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.