ISTRAŽIVANJA

Kako vrijeme provode ispred ekrana računara utječe na zdravlje tinejdžera

Međunarodni tim je istraživao podatke više od 577.000 adolescenata

Z. K.

Kod djevojčica već nakon 75 minuta registriran je negativan utjecaj

Foto: Ilustracija


Novo istraživanje, obavljeno na Univerzitetu Kvinslend, dovelo je u vezu mentalno zdravlje tinejdžerki i vrijeme koje one provode ispred ekrana (mobilnog telefona, tableta, laptopa). Kod onih koje duže od dva sata provode za kompjuterom, primjećeno je veoma štetno dejstvo. Kada je riječ o dječacima, ugroženi su oni koji duže od četiri sata dnevno zure u ekran.

Profesor na Univerzitetu Kvinslend, Asad Kan (Khan), rekao je da je njegova grupa istraživača otkrila da korištenje kompjutera tokom prvog sata ima neke prednosti, ali da je kod djevojčica već nakon 75 minuta registriran negativan utjecaj na mentalno zdravlje.

- Rezultat pretjeranog boravka pred ekranom su depresija, gojaznost, loš kvalitet života, nezdrava ishrana i smanjene fizičke i kognitivne sposobnosti. Jedan sat fizičke aktivnosti i ne više od dva sata provedena za kompjuterom obezbjeđuju optimalno mentalno zdravlje - preporučuje dr. Kan.

Ovo upozorenje treba ozbiljno shvatiti, jer je studija rezultat saradnje nekoliko univerziteta. Međunarodni tim je istraživao podatke više od 577.000 adolescenata starosti od 13 do 15 godina, iz čak 42. zemlje koje slove za najbogatije na planeti.

NA VRH

Podijeli članak na