RIJEČ STRUKE

Šta su ’jagodasti madeži’ kod djece i koliko su opasni

Nastaju usljed prebrzog razvitka krvnih sudova i najčešće se javljaju na glavi i vratu, trupu i ekstremitetima

Oni se pojavljuju kod 5 posto djece. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

25.9.2021

Hemangiomi su mekane, izdignute otekline na koži, često svijetle, crvene površine. To su nekancerozne tvorevine pretjerano naraslih krvnih žila u koži. Uobičajeno su poznati pod nazivom “jagodasti madeži”.


Veličina varira

Hemangiomi nastaju usljed prebrzog razvitka krvnih sudova i najčešće se javljaju na glavi i vratu, trupu i ekstremitetima, a mogu se javiti i na sluznicama.

Oni se pojavljuju kod 5 posto djece, većinom unutar prvih nekoliko sedmica, a svoju punu veličinu dosežu u dobi od oko tri do šest mjeseci starosti. Od prve do pete godine hemangiom se smanjuje. U tom vremenu može i u potpunosti nestati.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Hemangiomi su većinom okrugli ili ovalnog oblika, a veličina im varira. Neki su vrlo mali, oko 1 milimetra, dok drugi mogu dostići veličinu i do 20 centimetara i veću. Veliki hemangiomi, posebno na nosu, kapku i usni mogu ometati disanje, vid i hranjenje.

Također, ukoliko se nalazi na spolovilu, može ometati mokrenje.

Većina hemangioma ne uzrokuje nelagodu kod djeteta, osim ako dođe do ulceracije (pojave čira) kože iznad hemangioma.

Ulceracija hemangioma može biti bolna čak i prije nego što se primijeti na koži, a povećava i rizik od infekcije i stvaranja ožiljka na koži.


Bolničko liječenje

Hemangiomi koji se nalaze oko usta, na nosu, u uhu ili na koži koja se nalazi ispod pelena nose veći rizik nastanka ulceracije. Stanje ulceracije treba odmah prijaviti pedijatru ili porodičnom ljekaru. Ulceracija zarasta sporo i ta djeca zahtijevaju bolničko liječenje.

Ponekad se hemangiomi mogu naći na unutrašnjim organima, a najčešće na jetri i slezeni. Rizik od unutrašnjih hemangioma povećava se kod djece koja imaju više od šest kožnih hemangioma.

Vrsta terapije

Većina hemangioma spontano nestane, ali postoje i oni koji zahtijevaju određenu vrstu terapije. Oni koji se nalaze na mjestima koja mogu ugroziti zdravlje (dišni putevi ili jetra) terapija se brže i agresivnije provodi nego kod hemangioma koji predstavljaju manji rizik. U terapiji hemangioma koriste se kortikosteroidi, sistemski ili intralezionalno. Osim kortikosteroida, koristi se i hirurško odstranjenje hemangioma, sklerozacija, krioterapija i laserska terapija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.