RIJEČ STRUKE

U otkrivanju skolioze bitnu ulogu igraju roditelji

Pri pregledu je važan test pretklona kod kojeg se dijete sagne prema naprijed s opuštenim rukama

Mjeri se stojeća i sjedeća visina djeteta. Ilustracija

Piše: Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar

17.1.2022

Skolioza se javlja u doba rasta djece. Loše držanje djeteta je faktor u nastajanju skolioze. Pri pregledu se otkriva asimetrija trupa i leđa. Za asimetriju trupa se procjenjuju visina ramena, položaj i izbočenost lopatica, asimetrija struka, položaj i nagib zdjelice.


Nepravilan položaj

Pri pregledu je važan test pretklona, kod kojeg se dijete sagne prema naprijed s opuštenim rukama, a ispitivač promatra simetriju rebara u odnosu na vodoravan pravac. Dijete sa skoliozom ima asimetriju i povišen položaj rebara (rebrena grba) na strani izbočenja skolioze.

Pri pregledu se mjeri stojeća i sjedeća visina djeteta i ovi parametri su važni u praćenju bolesnika u doba ubrzanog rasta. Pri pregledu se gleda i profil kičme zbog moguće popratne kifoze. Dijagnoza se postavlja temeljem gore navedenog, na osnovu RTG snimka kičme, PA i profilnog snimka.

Važno je napomenuti da u otkrivanju skolioze bitnu ulogu igraju roditelji koji mogu uočiti pažljivim posmatranjem loše držanje djeteta, nepravilan položaj pri sjedenju, iskrivljenost kičme u stranu, nejednaku visinu ramena, nejednaku visinu lopatica.


Stavljanje korzeta

Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar. Avaz

Također, pedijatri pri pregledima djece su ti koji često prvi uoče deformitet kičme i šalju dijete ortopedu i fizijatru.

Liječenje skolioze zavisi od stepena iskrivljenosti kičme. Iskrivljenost kičme do 25 posto sastoji se u praćenju. Ako se utvrdi progresija, liječenje se započinje ortozom (stavljanjem korzeta). Skoliozu veću od 40 stepeni ne treba liječiti ortozom. Kod ovih bolesnika hirurško liječenje ima više izgleda.

Važna životna dob

Za liječenje skolioze važna je životna dob u kojoj je otkrivena i je li završen rast. Kod djevojaka od 17 godina rast je završen i liječenje skolioze od 40 stepeni nije potrebno. Za isti stepen skolioze kod djevojčice od 12 godina liječenje je neophodno, jer se ona u doba ubrzanog rasta može znatno pogoršati. Liječenje ortozom i hirurško daje dobre rezultate. Važno je napomenuti da je, uz ortopedsko liječenje, bitan i fizijatrijski tretman (vježbe).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.