RIJEČ STRUKE

Šta je Severova bolest i kako se manifestira

Masaža i upotreba hladnih pakovanja može biti koristan izbor u liječenju bolesti

Bol se nalazi na stražnjoj strani pete. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

27.1.2022

Bol u petama, koji se naziva i kalkanearni apofizitis, javlja se prvenstveno kod aktivne djece (bolest je češća kod dječaka) u dobi od 9 do 14 godina. Najčešće se javlja kod dječaka koji se bave atletikom, ali je moguće i kod drugih sportova.


Ortoza ili gips

Iako mišljenje i loše vođenje retrospektivne serije slučajeva čine većinu dokaza o ovom stanju, obično se kombinira s brzim rastom i ponavljajućim nošenjem tereta, propulzinom i kočionom aktivnošću te zategnutim mišićima lista.

Sportisti se pretežno žale na bol u peti ili bolove koji se poboljšavaju tokom odmora i povećavaju tokom trčanja. Bol se nalazi na stražnjoj strani pete. Djeca sa Severovom bolešću razvijaju mikrotrakcije gdje se Ahilova tetiva umetne na petu (velika kost koja čini petu stopala).


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Odmor od propulzivnih kretnji i tjelesne aktivnosti obično smanjuje simptome, a to može trajati dok je rast kalkaneusa - petne kosti aktivan.

Masaža i upotreba hladnih pakovanja mogu biti koristan izbor u liječenju simptoma bolesti. Upotreba ortoze ili gipsa pomaže vjerovatno jer inhibira aktivnost, kao i nošenje težine.


Modificirani treninzi

Biomehanička procjena može ukazati na potencijalne razloge za povećano opterećenje pete, koje, ako se smanji ulošcima ili ortozama, može pomoći pri oporavku. Najdosljednija razlika između normalnog i Severovog stopala povezana je s fragmentiranijom prirodom simptomatske epifize, što može sugerirati na mehaničku etiologiju tog stanja. Modificirani treninzi s nižim intenzitetom su neophodni za prevenciju problema.

Ublažavanje simptoma

Od fizikalnih procedura koje se koriste pri opravku i ublažavanju simptoma kao najefikasnije pokazale su se analgetske struje, masaža, magnetoterapija, laseroterapija te impulsna terapija. Prijenosni impulsi gun/impulsni pištolj isporučuje brze, koncentrirane impulse mekanim tkivima, a imaju za cilj povećani protok krvi, brzo ublažavanje bolova, nježno istezanje i skraćeno vrijeme oporavka. Može aktivirati mišiće, potaknuti protok krvi, u velikoj mjeri smanjiti vrijeme oporavka mišića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.