ISTRAŽIVANJA

Razlike između muških i ženskih beba

Mnogi naučnici se slažu da testosteron igra ključnu ulogu u ovom ponašanju

Djevojčice su manje agresivne. Ilustracija

Z. K.

15.2.2022

Rezultati brojnih studija pokazali su da postoji nekoliko razlika između muških i ženskih beba, a mnogi roditelji i sami svjedoče da one zaista i postoje. Na primjer, neki vjeruju da će djevojčice ranije progovoriti nego dječaci, da se kod njih brže razvija i empatija. Drugi tvrde da su dječaci osjetljiviji i da ima treba više pažnje. Naravno, većina ovih stavova potiče iz sopstvenog iskustva i može se razlikovati od djetata do djeteta.


Fizička aktivnost

Socijalne vještine - Djevojčice su osjetljivije i emotivno izraženije od dječaka. Mogu bolje da “pročitaju” emocije kod ljudi i bolje osjećaju šta se dešava u porodici. Studije pokazuju da su djevojčice više zainteresirane za čitanje lica, dok su dječaci više zainteresirani za fizičke pokrete.

Razgovor - Neki istraživači su otkrili da je veća vjerovatnoća da će dječaci kasnije progovoriti nego djevojčice, a djevojčice često imaju bogatiji vokabular i vrlo rano zavole duge razgovore. To je zato što su jednostavno bolje razvile one dijelove mozga koji su odgovorni za govor, stoga pokazuju nešto bolje rezultate u ranim komunikacijskim vještinama.

Fizička aktivnost - Dječaci su aktivniji i prije rođenja. Stoga ih njihove majke ranije osjete u stomaku, posebno kada im se nešto ne sviđa. Ovu aktivnost zadržavaju i nakon rođenja. Istraživači su otkrili da ćete dječake najvjerovanije vidjeti kako trče, skaču, penju se na drveće i igraju loptu na otvorenom, dok su djevojke sklonije mirnijim igrama i radije se zabavljaju kod kuće.


Jake emocije

Higijenske navike - Dok većina djevojčica počinje da uči da koristi toalet od 22. do 30. mjeseca života, dječacima će možda biti potrebno od tri mjeseca, do godinu duže. U prosjeku, djevojčice obično ovu praksu mogu da savladaju do 33 mjeseca, dok je dječacima potrebno i do 37 mjeseci. Stoga budite spremni da će faza pelena trajati duže ako imate dječaka, a prije će se završiti ako imate djevojčicu.

Plakanje - Naravno, sve bebe plaču, ali u periodu od 6 mjeseci, dječaci više plaču nego djevojčice. Sa 12 mjeseci pokazuju i jaču reakciju na negativne probleme. Oni su obično raspoloženiji i zahtjevaju više pažnje. To se često dešava činjenicom da imaju snažniji istraživački instinkt i vjerovatnije je da će upasti u situacije koje mogu dovesti do boli i frustracije.

Jake emocije - Dječaci su emotivniji i strastveniji u igrama od djevojčica. Vole da pobjeđuju, strah i opasnost ih jednostavno uzbuđuju. Mnogi naučnici se slažu da testosteron igra ključnu ulogu u ovom ponašanju. Djevojčice su manje agresivne i društveno sposobnije od dječaka, također, izražavanje njihovih emocija može biti jače u prisutnosti vršnjaka, roditelja ili drugih odraslih osoba.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.