RIJEČ STRUKE

Kako mališanima ojačati imunitet

Treba smanjiti slatkiše, jer šećeri djeluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitijela

Infekcije kod djece prođu brzo. Ilustracija

Piše: Mr. med. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, spec.pedijatar

11.3.2022

Imunološki sistem štiti organizam od infekcije, a imunitet obuhvata sve fiziološke mehanizme pomoću kojih organizam reagira na strane molekule (antigene) stvaranjem antitijela. Roditelji se često obraćaju pedijatru pitanjem zašto su njihova djeca stalno bolesna, plašeći se tzv. smanjenja imuniteta.


Bez komplikacija

Imuni sistem kod djece nije dovoljno razvijen pa češće obolijevaju od virusnih i bakterijskih infekcija. To je tako sve dok ne navrše 12 godina, kada dječiji imunitet dostiže kapacitet odraslih osoba. Drugi razlog jeste činjenica da najmlađi u ovom periodu dosta vremena provode u zatvorenom prostoru, u vrtićima i školama, gdje je velika mogućnost da od druge djece pokupe viruse i bakterije.


Mr. med. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, spec.pedijatar. Avaz

Također, respiratorne infekcije kod djece najčešće uzrokuju rinovirusi, koji imaju više od stotinu sojeva, tako da poslije infekcije imunitet ostaje na samo određeni soj virusa. Iako infekcije kod djece prođu brzo, traju najviše do sedmicu i, uglavnom, ne ostavljaju komplikacije, znaju da ih “slome”.


Dovoljno tečnosti

Za jačanje imuniteta djeci treba osigurati uredan život i dovoljno sna, koji je djeci potreban za rast i odmor od dnevnih aktivnosti. Djeca predškolskog uzrasta trebaju 10 sati sna dnevno, a starija djeca i odrasli 7-8 sati.

Za jačanje imuniteta bitan je unos dovoljno tečnosti: vode, mlijeka, prirodnih svježih sokova, s tim da treba izbjegavati gazirane sokove. Svježe voće i povrće su najbolji izvori vitamina i antioksidanasa. Za određene vrste voća i povrća je dokazano da potiču funkciju imunog sistema. Također, treba smanjiti slatkiše, jer šećeri djeluju imunosupresivno, smanjujući broj leukocita i stvaranje antitijela.

Djeca trebaju unositi i dovoljno tzv. dobrih masnoća, u vidu maslinovog ulja ili morske ribe, kao izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina, a maksimalno smanjiti obroke u vidu brze hrane. Djeca trebaju imati pet obroka dnevno, raspoređenih u tri glavna obroka i dvije užine.

Fizička aktivnost i vakcinacija

Roditelji trebaju voditi računa o tome da se djeca redovno vakcinišu, i to prema kalendaru vakcinacije. Zahvaljujući vakcinaciji, smanjile su se stope obolijevanja i smrtnosti od mnogih po život djece opasnih bolesti, a neke bolesti su u potpunosti iskorijenjene. Ukoliko odbijaju da vakcinišu svoje dijete, roditelji trebaju biti svjesni rizika koju takva odluka sa sobom nosi. Važno je da djeca imaju dovoljno fizičke aktivnosti, najmanje pola sata dnevno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.