KORISNO

Zašto je joga dobra za djecu

Poboljšava snagu, stabilnost i koordinaciju, a jednako tako utječe i na poboljšanje koncentracije, bolje pamćenje i smanjuje stres

Utječe na njihov razvoj. Ilustracija

Z. K.

14.3.2022

Joga vježbe nisu samo namjenjene odraslima već i djeci obzirom da im samo duboko disanje može pomoći da se smire, opuste i riješe stresa i strahova. Joga za djecu izvodi se na isti način kao i joga za odrasle, a potrebno je samo pripaziti da se položaji izvode ispravno, navode stručnjaci.

Joga poboljšava tjelesno, ali i mentalno zdravlje kod djece i utječe na njihov razvoj. Poboljšava snagu, stabilnost i koordinaciju, a jednako tako utječe i na poboljšanje koncentracije, bolje pamćenje i smanjuje stres. Određena istraživanja su pokazala kako joga pomaže i kod određenih stanja kod djece kao što su poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću i autizam.


Joga za djecu mora biti zabavna. Ilustracija

Joga za djecu mora biti zabavna kako bi bila aktivnost kojoj će se uvijek vraćati. Stvorite prijatno okruženje, a mogu vam pomoći i određene igračke ili pak gledanje video snimaka na internetu. Možete od joge napraviti igru, samo morate biti dovoljno kreativni.

Možete razne poze iskoristiti i stvoriti priču o njima, pa popratiti izvođenje poza sa ispuštanjem životinjskih zvukova. Jednako tako možete kroz jogu zajedno s djecom pričati priču, tako da svaki novi položaj bude nastavak prethodnog događaja. Naučite djecu da izvode položaje na način da ih vi prvi pokazujete, a potom vas djeca slijede. Također, pokušajte i sa tehnikama disanja i meditacijom i uočite kako dijete reagira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.