SAVJETI

Pravila koja će vam pomoći da svojoj djeci osigurate svijetlu budućnost

Svi mi griješimo pa i najmlađi članovi društva znaju da skrenu sa puta

Z. K.

Njegovo samopouzdanje će da raste

Foto: Agencije


Marija Montesori (Maria Montessori) je poznata po tome što je osmislila kratka, mudra i lako primjenljiva pravila koja roditeljima olakšavaju način da podignu sretno i samopouzdano dijete. Evo nekih Montesori pravila koja će vam pomoći da svojoj djeci osigurate svjetlu budućnost.

Neka bude voljeno i slobodno

Prve tri godine života su presudne za razvoj mališana, jer u tom dobu on upija sve što vidi i čuje, pa je važno da mu omogućite da slobodno izražava potrebu za kretanjem, jezikom i ljubavlju. Da se osjeća nesputano i voljeno. Neka se osjeća voljeno.

Poštujte ga i kada pogriješi

Svi mi griješimo pa i najmlađi članovi društva znaju da skrenu sa puta. Ali na to gledajte kao na savladanu lekciju, jer, uz vašu pomoć, mališan uči kako da ispravi grešku i pravilno riješi neki zadatak. Važno je samo da ga i u tom momentu poštujete.

Omogućite mu pravo na izbor

Ako dijete odrasta u atmosferi u kojoj se uvijek uvažava njegovo pravo na izbor, osjećat će se ispunjeno, a njegovo samopouzdanje će da raste.

Podstičite njegovu radoznalost

Svako dijete je mali istraživač, ali od vas zavisi da li će njegova znatiželja da se razvije u pravom smjeru ili će utihnuti. Pratite šta radi i kako se ponaša, osluškujte ga i onda pomozite da usmjeri sve kapacitete ka oblasti koja ga zanima.

Nećete ga razmaziti pomažući mu kada ima muku

Nemojte da mislite da ćete razmaziti dijete time što ćete mu se naći kada mu je potrebna neka pomoć. Uradite to. Ali nemojte da obavljate njegove obaveze umjesto njega.

Budite mu podrška

Potrebno je da dijete bude okruženo mirom i ljubavlju, jer će tako u svakom trenutku osjećati da ste mu podrška, što će se povoljno odraziti na stepen njegove samouvjerenosti.

Izbjegavajte kritike

Kada dijete stalno kritikujete, zapravo ga učite kako da osuđuje druge. Ono se osjeća zadovoljno kada nešto dobro uradi i to mu je satisfakcija i motivacija za dalje.

NA VRH

Podijeli članak na