KORISNO

Poznati stručnjak objasnio: Česte greške roditelja koje negativno utječu na razvoj inteligencije kod djeteta

Umjesto da zabranite djetetu skakanje, pazite na sigurnost, savjetuje dr. Rajović

Z. K.

Faza puzanja je jako kratka

Foto: Flo


Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dječje inteligencije objašnjava zašto ne treba zabranjivati djeci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose, te kakve veze s inteligencijom imaju dječja kolica i roze soba…

- Inteligencija nije nasljedna, nasljeđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života djeteta, dok najveći utjecaj na njega imaju upravo roditelji - ističe dr. Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primjenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope, piše Moj pedijatar..

Koje su česte greške roditelja koje mogu negativno utjecati na prirodni razvoj inteligencije kod djeteta:

Roza soba

Beba u prvih mjesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primjećuje jedino jake kontraste. Umjesto jednoličnih, rozih ili plavih interijera, u dječju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavjese ili tapete koje će biti kontrast, kaže dr. Rajović.

Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade, umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču djecu da skaču. Svaki skok pomjera težište tijela u lijevo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.

- Umjesto da zabranite djetetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite podstaknuti razvoj inteligencije djeteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dijete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati - poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, djeluje i kada se dijete vrti oko svoje ose, nakon čega djeca ponekad i padnu.

Vožnja u kolicima umjesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas djecu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored utjecaja na kognitivni razvoj, dugo guranje djece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koja danas ima već oko 70 posto djece. Svakako bi djeca trebala što više hodati, a idealno je, kad za to postoje uvjeti, da hodaju bosa.

Čak i ako je bilo propusta u prvim godinama, napominje dr. Rajović, roditelji još uvijek kroz različite vježbe i igre mogu podstaknuti razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

Sprečavanje igre na podu

Dok dijete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene dijelove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dijete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ipak, faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

NA VRH

Podijeli članak na