RIJEČ STRUČNJAKA

Sunčane naočale su zdravstvena kultura, a ne moda

Uz svako staklo morate dobiti garanciju, znači certifikat o kvalitetu stakla

Piše: Z. KARIĆ

27.7.2017

Sunčane naočale odraz su zdravstvene kulture, a ne mode. Svaka osoba, bez obzira na uzrast - od djeteta do odraslog čovjeka - treba imati kvalitetne sunčane naočale, koje će štititi oči od oštećenja, kaže nam dr. Sanja Sefić-Kasumović, specijalista oftalmolog.

Svijetle oči

- Sunčane naočale obavezno trebaju nositi djeca, stariji ljudi, kao i oni operirani i oni koji se liječe od bilo koje vrste bolesti oka, kao što su bolesti rožnjače, mrežnice, katarakte i slično, jer su njihove oči mnogo osjetljivije na svjetlo. Također, i oni koji nemaju problema s očima, obavezno, a naročito tokom ljeta, trebaju imati sunčane naočale - rekla je dr. Sefić-Kasumović.

Osobe plavih, svijetlih očiju, ističe, kao i oni koji koriste kapi zbog glaukoma, koji imaju konjunktivitis i alergiju, više su osjetljivi na svjetlo, jer njihova šarenica propušta sunčeve zrake u oko više nego kod oka koje je tamno. Zbog toga oni, kaže naša sagovornica, obavezno trebaju nositi sunčane naočale.

- Oko kao lupa kupi sunčeve zrake i fokusira ih u makuli ili žutoj pjegi. To su mjesta najjasnijeg vida i tu se nalaze fotoreflekti koji su zaštićeni pigmentnim epitelom. Gledanjem direktno u sunce bez kvalitetne zaštite sunčeva svjetlost praktično troši energiju zaštite oka i tako uništava fotoreceptor – kazala je dr. Sefić-Kasumović.



Dr. Sefić-Kasumović: Zaštita je obavezna

Obavezna oznaka

Karakteristike dobrog sunčanog stakla, govori dr. Sefić-Kasumović, su zaštita od UV zračenja i zaštita od polarizirajućeg zračenja. Pri kupovini sunčanih naočala, naglasila je, na svakom staklu mora biti oznaka UVP. Ako nema te oznake, onda se radi o bojenim staklima, koja imitiraju sunčana stakla, ali nemaju u sebi zaštitu od zračenja.

- Uz svako sunčevo staklo morate dobiti garanciju, znači cerifikat o kvalitetu stakla. To nije staklo nego visokokvalitetna plastika. Ona na sebi mora posjedovati sve slojeve zaštite, serijski broj, garanciju kvaliteta i mora imati veoma dobar okvir. Plastični okviri kvalitetnih sunčanih naočala se ne krive na visokim temperaturama – rekla je dr. Sefić-Kasumović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.