Hrana koju nikako ne smijete da dajete psu

Avaz.ba
22.08.2017 16:49

Foto: Foto-ilustracija

Mnogi vlasnici pasa, iako su upućeni, često svojim ljubimcima daju ostatke od ručka, ne sluteći koliko to može da bude opasno. Životinje imaju drugačiji sistem za varenje od ljudi i zato određene namirnice mogu imati fatalne posljedice po njegovo zdravlje.

Stručnaci upozoravaju da se strogo držite pravila kada je ishrana u pitanju, ma koliko vam to bilo teško i ne možete da odolite pred umiljatim pogledima dlakavih četvoronožaca. 

Imajte u vidu da pas nije mašina za obradu otpadaka i zato mu nemojte davati sve i svašta.

Ovo su pet namircnica, koje nikako ne smete davati vašem ili tuđem psu:

Čokolada i slatkiši 

Pseći organizam vrlo teško vari kakao, a naročito teobromin i kofein, kojih u njemu ima dosta. On kod pasa izaziva mučninu, povraćanje, davljenje, a nerijetko i smrt. Ako baš morate, ljubimca častite posebnom čokoladom za pse koja može da kupi u specijalizovanom prodavnicama.

Koske

Ostaci vašeg obroka i masni komadi mesa nisu preporučljivi za pse. Sitne kosti mogu da izazovu davljenje, a krupnije mogu da se zaglave u usnoj duplji ili izazovu smetnje u probavnom sistemu.

Crni luk

Hemijska jedinjenja u luku štete crvenim krvnim zrncima vašeg psa. Nakon što pojede luk, moći ćete da primjetite da je pas usporen i da se manje kreće. 

Mlijeko i sir

Kao što mlijeko nije dobro za pse, tako nije ni sir. Veća količina sira kod pasa izaziva povraćanje i dijareju. 

Tijesto spremano sa germom

Germino tijesto nije dobro za pseći želudac, jer se širi u crevima i želucu i izaziva gušenje. Isto tako, poželjno je i da psi u svom jelovniku imaju što manje makarona, bijelog hleba, krompira.

Oglasi

NA VRH