Sedma godina braka nije krizna, ali ova jeste

Avaz.ba
04.09.2017 15:49

Sigurno ste već čuli da je sedma godina braka krizna i da baš u tom razdoblju parovi počinju da se razdvajaju. Ali najnovije istraživanje pokazalo je da to baš i nije tačno. Psiholozi sada tvrde da je krizna godina braka zapravo deseta, i da se upravo tada dešavaju velike svađe koje dovode do razvoda.

U istraživanju koje su sproveli naučnici Univerziteta u Juti (SAD), učestvovalo je više od 2000 žena rođenih između 1957. i 1964. godine, a sve su bile u braku trideset i nešto godina.

Primjećeno je da se u dvije trećine brakova ponavljao isti obrazac – parovi su prvo uživali u sreći, da bi potom zadovoljstvo počelo da opada. Vrhunac razilaženja događa se u desetoj godini zajedništva.

Najveći razlog za to je, smatraju stručnjaci, nezadovoljstvo žene koja puca pod poslovnim i porodičnim obavezama. Ako parovi prežive tu desetu godinu braka, imaju velike šanse da ostanu zajedno do kraja života.

Žene, naime, vremenom shvataju da nemaju koristi od svađa pa odustaju, posvjećuju se sebi i svojim interesima. Takva strategija obično urodi plodom jer se nakon nekog vremena ponovno povezuju sa suprugom, a to znači i da ponovo uživaju u braku.

Tagovi

brak kriza

Oglasi

NA VRH