RIJEČ STRUČNJAKA

Otkrivena su tri razloga zbog kojih žudite za šećerom

Avaz.ba

13.9.2017

Prestanak konzumiranja šećera jedan je od trendova vrijedan pokušaja.

Šećer sadrži 16 kalorija u kašićici, iako to ne zvuči mnogo može se unositi u većim količinama, a ne pruža hranjive materije. Dodatne kalorije povećavaju rizik od dijabetesa.


Naš organizam naviknut je na unos slatkih namirnica, zbog toga naglo odricanje može uzrokovati glavobolje, tjeskobu i promjene raspoloženja. Nutricionisti preporučuju da se odvikavate korak po korak kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da se prilagodi. Ovu su neočekivane zamke zbog kojih želite još više šećera u ishrani... Naučite​ ​koje su kako biste lakše mogli započeti proces odvikavanja ili barem smanjili unos ove namirnice.

Pijete previše kafe

Ta dupla kafa koja vam ujutru pričinjava zadovoljstvo, u stvari može činiti više štete nego mislite. Nedavno istraživanje donosi zaključak kako previše kofeina može poremetiti čulo ukusa koji će hranu percipirati kao nedovoljno slanu. Kada ne osjećate šećer, želite ga dodati još... Ako vam se želja za slatkim javlja najčešće nakon kafe, možda biste trebali razmisliti o promjeni navika.


Konzumirate vještačke zaslađivače

Vještački zaslađivači su često slađi od običnog šećera a njihovom upotrebom učite čulo ukusa da se "navuče" na jako sladak ukus. Drugim riječima, nakon njihovog korišćenja, šećer nije dovoljan pa ćete samo dodavati još. Zaključak, smanjite korištenje vještačkih zaslađivača.


Uživate u pogrešnim ugljenim hidratima

Važno je znati kako su ugljeni hidrati jedan od osnovnih sastojaka naše ishrane, a dijelimo ih na one loše i dobre, odnosno jednostavne i kompleksne. Visoki glikemijski indeks ima hrana poput krekera, bijelog hljeba i kolača, pa u sekundi povećava količinu šećera u krvi koja će jednako brzo i opasti i tada slijedi čežnja za šećerom. Trik je u tome da se jede hrana koja će količinu šećera u krvi držati pod kontoro​lo​m.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.