RIJEČ STRUČNJAKA

Širenje gnojne upale iz usne šupljine: Od neliječene infekcije mogu stradati srce i mozak

Fistule se najčešće nalaze unutar usne šupljine

Piše: Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

14.9.2017

Iako je nakupina gnoja u apscesu ograničena i oštro odijeljena od zdravog tkiva, ona zbog brzog rasta i širenja može putovati kroz anatomske prostore i uzrokovati po život opasne komplikacije.  


 Upalna reakcija

Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

Najčešće se radi o apscesima donje vilice iz kojih se gnojni sadržaj može kroz vrat proširiti u medijastinum – prostor u prsnom košu između plućnih krila u kojem je smješteno srce. Prodorom gnoja u medijastinum dolazi do intenzivne upalne reakcije koja može opasno ugroziti susjedne organe (srce i pluća), ali i udaljene organe, kao i cijeli organizam.  

Upala u medijastinumu naziva se medijastinitis i izrazito je teško stanje koje zahtijeva hitan smještaj u bolnicu, liječenje visokim dozama antibiotika i hirurški zahvat kojim će se gnojni sadržaj odstraniti iz prsnog koša. Ako se ne počne liječiti na vrijeme, medijastinitis može imati brzi tok i smrtni ishod.

Gnojna upala iz apscesa može se širiti i intrakranijalno – u prostor lobanje u kojem je smješten mozak. To se najčešće događa kod velikih i neliječenih apscesa gornje vilice, a prilično je teško i životno ugrožavajuće stanje.

Ako se gnojna upala razvija sporije, tokom dužeg vremena, može se stvoriti kanalić kroz koji se gnoj prazni iz mjesta nastanka u usnu šupljinu. Takav kanalić naziva se fistula, a izgleda poput male crvene izbočine na sluznici, dimenzija od nekoliko milimetara.

Lice i vrat

Pritiskom na kost u blizini bolesnog zuba kroz fistulu izlazi gnoj, što nam pomaže razlikovati je od ostalih promjena na sluznici koje su sličnog izgleda. Fistule se najčešće nalaze unutar usne šupljine, ali mogu se razviti i na koži lica i vrata.

Tada izgledaju poput crvenog prištića kroz koji, također, možemo istisnuti gnoj. Kad postoji fistula, oteklina ne nastaje jer se stvoreni gnoj postepeno prazni kroz fistulu i ne nakuplja se u tkivima. Nema ni izražene boli, jer nema nakupine gnoja koja bi uzrokovala povećani pritisak i time podražila živčane završetke za bol.

Začepljena fistula

Eventualno se može dogoditi da se fistula začepi pa se zbog nemogućnosti otjecanja nakuplja gnoj, uzrokujući oticanje i bol.

Otčepljivanjem fistule gnojna nakupina se prazni i simptomi popuštaju. Iako je ovo stanje uglavnom bez simptoma, zbog prisutne odumrle pulpe i razvoja upale u periapikalnom području, potrebno se javiti doktoru dentalne medicine radi endodontskog liječenja.

Razvoj meningitisa

Širenjem upale u prostor mozga može doći do upale moždanih ovojnica (meningitis) ili razvoja apscesa unutar moždanog tkiva. Oba stanja su teška i potrebno je hitno bolničko liječenje, visoke doze antibiotika, a ponekad i hirurški zahvat u svrhu odstranjenja gnoja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.