Bakterije se često šire seksualnim putem

Dr. Vernes Begović
14.09.2017 23:22

Foto: Najčešće se javlja kod žena

Urinarne infekcije su jedne od najčešćih infekcija kod žena. Pogotovo su izloženi donji dijelovi urološkog trakta, tj. mjehur i izlazna mokraćna cijev, rekao je dr. Vernes Begović, ginekolog. 

 - Kod žena je ta donja izlazna cijev ili uretra u prosjeku svega nekoliko centimetara te na taj način blizu vanjskog svijeta u kojem se mogu nalaziti različiti patološki agensi. Praktičari znaju da je urološki trakt u neposrednoj blizini ginekološkog pa se stoga često susreće pojam uro-ginekoloških problema ili bolesti, tj. većina uroloških infekcija ide skupa s ginekološkim i obratno – kazao je dr. Begović.

  • Dr. Vernes Begović
    Dr. Vernes Begović

Najbolji vid liječenja, dodaje, je prevencija tako da informiran organizam sa visokim stepenom općeg i lokalnog imuniteta teško obolijeva, a kad se i to desi, liječenje je brže i kraće i zavisi od slučaja do slučaja.

- Većina uroloških, kao i ginekoloških infekcija, prenosi se seksualnim putem, ali to nije jedini način. Infekcije se mogu javiti boravkom i kontaktom sa zaraženim sredinama kao što su bazeni, jezera, razne kade, džakuziji itd., kao i masom drugih načina – istakao je dr. Begović.

Mislim, kaže dr. Begović, da nije obična fraza da je higijena pola zdravlja, to je jedna velika istina jer većina infekcija jednog partnera podrazumijeva i liječenje drugog, tu se misli prije svega na seksualno prenosive bolesti, ali i banalne infekcije podliježu tretmanu oba partnera.

Oglasi

NA VRH