Nikada ne držite dijete u krilu dok se spušate niz tobogan

Avaz.ba
18.09.2017 09:19

Stvarno je slatko kada roditelj stavi dijete u krilo i zajedno se spuste niz tobogan. No, prema najnovijoj studiji to i nije tako bezazleno, opasnije je nego što bi većina pomislila. Takav oblik igre može rezultirati lomom djetetove noge.

Kada dijete juri niz tobogan samo, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to pogoduje razvoju veće brzine. Ako u takvoj situaciji dijete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti su veće. Osim toga, dijete se vrpolji u krilu pa i to povećava šansu od ozljeda.

Stručnjaci napominju da je 352.698 djece mlađe od šest godina ozlijeđeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD, a mnoge od tih ozljeda bile su frakture nogu.

U Velikoj Britaniji svake godine otprilike 40.000 mališana završi na hitnoj pomoći zbog ozljeda na dječjim igralištima, a oko 20 posto se odnosi na tobogane.

Istraživači su proučili podatke za djecu do šest godina starosti, i ustanovili su kako je najviše ozljeda bilo kod djece između 12 i 23 mjeseca starosti. U 35 posto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dijela noge.

- Mnogi roditelji spuštaju se s malim djetetom u krilu niz tobogan bez puno razmišljanja. I u većini slučajeva, koliko sam ja vidio, nisu ni slutili da bi se dijete moglo ozlijediti. Znali su kazati kako nikada nisu čuli za to, te da su znali, da ne bi dijete stavljali u krilo - objašnjava dr. Čarls Jenisen (Charles Jennissen), liječnik i profesor na američkom Medicinskom univerzitetu Carver.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje ovakvog tipa igre, a ukoliko se odluče s djetetom zajedno spustiti niz tobogan, roditelji to trebaju napraviti s velikim oprezom, prenosi Independent.

Tagovi

djeca tobogan

Oglasi

NA VRH